Struja i gas neće poskupeti do kraja godine

Izvor: S media, 07.Sep.2009, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Struja i gas neće poskupeti do kraja godine

Električna energija i prirodni gas u Srbiji neće poskupeti do kraja 2009. godine, izjavio u Novom Sadu ministar rudarstva i energetike Petar Skundrić.

Škundrić je novinarima posle skupa posvećenog ulaganju u bionergiju rekao da se nema uslova da pojeftini gas, iako je njegova cena na evropskom i svetskom tržištu nešto niža nego 15. oktobra 2008. godine, kada je formirana sadašnja cena u Srbiji.

"Zbog gubitaka Srbijagasa usled dispariteta kursa dolara i dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nismo bili u mogućnosti da snizimo cenu gasa", pojasnio je ministar energetike.

Na pitanje zašto je Srbija medju zemljama sa naskupljim naftnim derivatima u regionu, on je rekao da njihova cena zavisi od akciza i skupog procesa prerade u domaćim rafinerijama.

"Ima i zemalja skupljih od nas. Tačno je da spadamo medju najskuplje u regionu, ali je jedino naša rafinerija bila uništavana. Cena naftnih derivata mora da bude viša jer moramo više da uložimo u obnovu rafinerije, a posebno u stvaranje tehničko-tehnoloških uslova kako bismo dostigli visok standard ekološke zaštite", rekao je Škundrić.

On je podsetio da je Srbija u uslovima svetske ekonomske krize morala da obezbedi odredjena sredstva za funkcionisanje države, zbog čega trenutno polovinu cene pojedinih goriva čine zahvatanja države.

Govoreći o privatizaciji energetskog sektora u Srbiji, ministar je rekao da će se promena vlasništva preduzeća iz te oblasti razlikovati od prodaje drugih državnih firmi.

"Privatizacija u energetskom sektoru je realna kroz obezbedjenje strateških partnera za izgradnju novih energetskih kapaciteta. Država mora da sačuva većinski paket akcija u oblasti energetike, posebno u oblasti elektro-energetike", rekao je Škundrić.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.