Stotinu kilograma zagađenih jaja otišlo u sladoled

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2017, 19:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stotinu kilograma zagađenih jaja otišlo u sladoled

Bugarska agencija za bezbednost hrane otkrila je prisustvo insekticida fipronil u još jednom kontingentu jaja isporučenih iz Nemačke.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da su laboratorijska ispitivanja pokazala visok sadržaj fipronila u pošiljci jaja u prahu. Ukupno je 500 kilograma tih jaja isporučeno u Bugarsku.

Oko 93 kilograma kontaminiranih jaja je već upotrebljeno u proizvodnji 12.500 kilograma sladoleda, koji je već povučen sa tržišta. Preostala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << količina od 407 kilograma biće uništena.

U toku je provera farmi, magacina i proizvodnih pogona koji koriste proizvode od jaja širom Bugarske, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Broj zemalja EU pogođenih skandalom zagađenih jaja sada se popeo na 18.

U Holandiji su uhapšene dve osobe koje se terete da su u proizvode za uništavanje buva, krpelja i vašaka na farmama ubacile fipronil, što je dovelo do kontaminiranja miliona jaja, izazvaši jedan od najvećih zdravstvenih skandala u Evropi.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.