Statut će sigurno dobiti amin

Izvor: Glas javnosti, 13.Okt.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Statut će sigurno dobiti amin

NOVI SAD - Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić uveren je da će predloženi pokrajinski statut na sutrašnjem zasedanju Skupštine dobiti podršku tri četvrtine poslanika, ali i široku podršku u republičkom parlamentu koji treba da aminuje najviši pravni akt Vojvodine.

- Očekujem da cela koalicija podrži predlog statuta, pogotovo zato što je prihvaćena većina amandmana koje su neke od članica koalicije podnele - rekao je Pajtić.

Javna rasprava izrodila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je 135 predloga za izmenu određenih odredbi statuta, naveo je Pajtić, a prihvaćeno je nekoliko desetina tih predloga iza kojih stoje i stranke i stručnjaci i nacionalni saveti i grupe građana.

- Pokazali smo spremnost da prihvatimo amandmane SPS-a, Grupe građana Maje Gojković i LSV-a, jer smo želeli da taj statut zaista bude po meri najšireg kruga građana Vojvodine - rekao je on.

Pajtić je ukazao da će statut omogućiti da Vojvodina dobije imovinu, da može da formira svoju razvojnu banku, da ulaže u infrastrukturu i u industrijske zone i da privuče investitore.

Isto tako, prihvaćen je predlog SPS-a da se naglasi pozicija Ustava Srbije u preambuli statuta, što je prema Pajtiću dobro da bi se sprečile zloupotrebe ove teme.

- Očekivao sam da će biti dosta reagovanja, ali ne i da će biti toliko izmišljotina o sadržaju statuta i pre nego što se pojavio u javnosti - rekao je Pajtić, precizirajući da su neke stranke iznosile neverovatne neistine, tipa da taj dokument sadrži odredbe o vojvođanskoj policiji, vojsci, pravosuđu, narodnoj banci.

- I kad je radna verzija objavljena, odustali su od teza da je reč o separatističkom aktu, ali su nastavili s optužbama da taj tekst nije u skladu s Ustavom Srbije, što takođe nije istina - rekao je Pajtić, ukazavši da takve zloupotrebe dolaze od političkih stranaka koje su katastrofalno prošle na pokrajinskim izborima i koje nemaju ideju ni kompas u kom pravcu da nastave političko delovanje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.