Stanovnici Podbare, Rotkvarije u dela centra od 2018. imaće bolje grejanje

Izvor: Radio 021, 20.Maj.2017, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stanovnici Podbare, Rotkvarije u dela centra od 2018. imaće bolje grejanje

JKP "Novosadska toplana" ovog leta će početi sa velikom rekonstrukcijom Toplane "Istok", kako bi se obezbedilo bolje grejanje stanovnicima Podbare, Rotkvarije i dela centra.

Ovi radovi koji su, kako 021.rs saznaje, procenjeni na 325 miliona dinara, obuhvataju rušenje dela Toplane, izbacivanje dva zastarela i pokvarena kotla i ugradnju novog, kao i druge građevinske radove. Toplana je sagrađena davne 1970. godine, a pre dve godine ozbiljno je rekonstruisana sredstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << iz KFV (KfW) programa u visini od 2,3 miliona evra, a sa predstojećim radovima, to postrojenje će se potpuno modernizovati.

Planirano je da se izbace dva kotla od po 18MW (megavati) koja su pokvarena i već odavno je trebalo da budu zamenjena, i na njihovom mestu sagradi novi kotao od 58MW. Ovaj novi kotao bi tako zajedno sa kotlom od takođe 58MW koji u Istoku radi već godinama, omogućio da Toplana dobije snagu od preko 110MW i time lakše pokrije konzum koji trenutno iznosi 196MW.

"U završnoj fazi su pripremne radnje za izgradnju novog kotla na Toplani 'Istok' snage od 60 MW, što je u skladu sa konceptom razvoja Toplifikacionog sistema Grada. Investicija će u potpunosti biti finansirana iz sopstvenih sredstava Novosaske toplane, i to u visini od 325 miliona dinara. Izgradnja novog kotla poboljšaće energetsku efikasnost i pouzdanost celokupnog tehničkog sistema. Snaga postojećih kotlova na Istoku od 76,6 MW nedovoljna je da zadovolji potrebe konzuma od 196 MW, i novi kotao umnogome će rešiti postojeći problem. Realizacijom ovog projekta, grejanje na Podbari, Rotkvariji i u delu Starog grada biće još stabilnije, pogotovo pri veoma niskim temperaturama, kada će Istok moći da radi autonomno, odnosno bez spregnutog režima rada sa Termoelektranom-toplanom Novi Sad", navode u Toplani za 021.

Dodajmo još da je tender za izbor izvođača radova 4. maja i da će se tek u drugoj polovini juna znati da li je javna nabavka uspela. Ukoliko sve bude u redu, izvođač radova će imati rok od 190 do 240 dana da završi posao, što znači da će verovatno ući i u grejnu sezonu, tako da se realno može očekivati da će tek na jesen 2018. stanovnici Podbare, Rotkvarije i dela centra dobiti bolje grejanje.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.