Izvor: Radio 021, 22.Nov.2018, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta je u pozadini spora oko ATP "Vojvodina"

Na poslednjem ročištu u stečajnom postupku ATP "Vojvodina", zastupnik "Agrikol banke" nije ni spomenuo prevozničko preduzeće, samo je objašnjavao kako će prodati ekskluzivni centar EvoBus, iako je Apelacioni privredni sud tri puta poništavao stavljanje pod hipoteku ovog objekta. Time je advokat podsvesno, rekao bi otac psihoanalize Zigmund Frojd, otkrio šta je pravi predmet najvećeg privrednog spora u istoriji Novog Sada.

Piše: Živan Lazić

Podsetimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ATP "Vojvodina", 82-odstotno vlasništvo preduzetnika Ilije Devića, sa gradom Novim Sadom je sredinom 2006. godine sklopila ugovor po kome bi prevoznik o svom trošku i na svom placu izgradila novu međumesnu autobusku stanicu, dok je obaveza grada bila izmeštanja saobraćaja na novo zdanje.

Nakon šest meseci, preduzetnik je svoju obavezu ispunio, grad svoju nije.

Krivica grada

Usled izostanka planiranih prihoda, ATP "Vojvodina", koje je Dević dve godine ranije kupio i revitalizovao, zapada u kašnjenje, potom i prekid otplate kredita. Poverioci reaguju i sud uvodi stečaj koji i danas traje.

Povodom ovog slučaja u novosadskim sudovima vodi se šest uporednih procesa, u jedinom okončanom (2013. godine) grad je proglašen krivim i Apelacioni privredni sud je Novom Sadu presudio da plati 13 miliona evra, na šta je trebalo dodati (u to vreme) četiri miliona evra kamata.

Banka nije htela izlazak iz stečaja

Stečajni postupak zavisi od ishoda ostalih sudskih sporova.

Upravo je donošenje izvršne presude bio trenutak da se spor okonča, banke naplate zaostale kreditne rate, ATP "Vojvodina" okonča stečaj i obnovi rad. Verovatno bi i svih 465 zaposlenih sačuvalo radna mesta.

Međutim, upravo najveći poverilac "Krediagrikol banka" nije želeo ovakav rasplet i onemogućava Nadzorni odbor ATP "Vojvodina" da napiše izvršni zahtev. Grad, uz podršku "Krediagrikol banke" zahteva reviziju, a Vrhovni kasacioni sud potvrđuje krivicu grada.

Međutim, obeštećenje snižava na samo 3,95 miliona evra tako je slučaj postao mnogo komplikovaniji. Usledili su i novi procesi.

Servis u očima advokata

Najzanimljivije je, pak, pitanje zašto pre pet sezona "Krediagrikol banka" nije htela naplatiti trinaest miliona evra potraživanja, pri čemi bi i stečaj bio okončan uz minimalne posledice po ATP "Vojvodina", a sada insistira da od grada naplati samo četiri miliona i preduzeće otera u bankrot?

Odgovor se može razumeti iz nastupa zastupnika banke na poslednjem ročištu stečajnog spora. Advokat je ukazao da je istekao rok važenja Plana izlaska iz stečaja, te napomenuo da njegov klijent više ne može da čeka, pa hoće da se naplati prodajom servis stečajnog dužnika.

Nije spominjao ni ATP "Vojvodina", ni novu stanicu. Pred očima je imao samo servis EvoBus, koji je Dević kao zastupnik "Mercedesa" i "Setre" izgradio u sklopu celog kompleksa radi tehničke kontrole autobusa vodećih marki iz dvadesetak zemalja.

Precizirao je da je poznata osiguravajuća kuća zainteresovana da kupi servis, mada nije jasno šta će finansijskoj kompaniji specijalizovana automehaničarska radionica.

Uknjižba nepostojećeg

Međutim, oko ovog servisa ima problema i pred Privrednim sudom u Novom Sadu vodi se spor. Problem je u uknjižavanju servisa kao hipoteke.

Naime, objekat je izgrađen znatno kasnije, nakon sklapanja ugovora, i nije ni mogao biti uvršćen kao hipoteka jer nije postojao.

Nakon što je pre godinu i po dana "Agrikol banka" u lokalnom mediju oglasila (neuspelu) prodaju servisa, Dević je od Privrednog suda zahtevao, usled nelegalnosti uknjižbe, uvođenje privremene mere zabrane otuđenja. Sudija je odbio zahtev, ali je Apelacioni privredni sud poništio presudu i prvostepenom sudu naložio nov postupak.

Novosadski sud ponovo odbija zahtev za donošenje privremene mere, a apelacija ponovo poništava i vraća na početak. Isti sudija i po treći put donosi istu odluku, apelacija opet poništava.

Frojdistički monolog

Na poslednjem ročištu, advokat "Krediagrikol" i pored spornog uknjiženja hipoteke, mrtav hladan petnaestak minuta neprekidno govori o prodaji servisa, potpuno ignorišući činjenicu da apelacioni sud vidi problem u uknjižbi, a ne spominjući ni autobusku stanicu, ni ATP "Vojvodina".

Frojd bi toliku usmerenost na samo jedan detalj iz celine slučaja objasnio psihoanalitički, kao potvrdu da je u pitanju, dugo maskiran, najvažniji cilj.

Sad, kad je došao u priliku da priča o onome što je ranije morao zaobilaziti, zastupnik nije škrtario na rečima. Ostalo ga nije zanimalo.

Krađa poslovne ideje

Drugim rečima, nije uzrok nevolje koja je zadesila ATP "Vojvodina" nova stanica.

Pravi motiv je preuzimanje EvoBus-a, glavnog izvor prihoda novosagrađenog kompleksa, o čemu je Ilija Dević na svom sajtu već javno govorio.

Kada se zna da u poslovnom planu, dostavljenom banci od strane klijenta pri sklapanju kreditnog ugovora, piše da se od servisa godišnje očekuje prihod dvadeset, uz najmanje osam miliona evra profita, nije teško shvatiti zašto su se mnogi polakomali i upustili u krađu poslovne ideje Ilije Devića, preduzetnika iz Krčedina.

Autor: Živan Lazić

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.