Izvor: Vesti-online.com, 06.Feb.2010, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u kandžama snega i leda

Saobraćaj na većini puteva u Srbiji je otežan zbog jakog vetra, snega i poledice. Deo Novog Sada je zbog nevremena bio do posle podnevnih sati bez struje. Nadležni savetuju onima koji ne moraju da ne izlaze na ulice, dok se vozačima savetuje poseban oprez, bez obzira što se komunalne službe u oba grada za sada uspešno bore sa lošim vremenskim uslovima.

Na području Beograda, Novog Sada, Sombora, Zrenjanina, Vršca i Kraljeva saobraćaj je veoma otežan zbog snega umerenog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << intenziteta koji je prekrio zaledjene kolovoze, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Od osam časova jutros je u potpunosti obustavljen saobraćaj na Iriškom vencu zbog snega i leda na putu. Magla smanjuje vidljivost na 50 metara na Kopaoniku i Crnom Vrhu.

Beograd je osvanuo okovan ledom. U ranim jutranjim satima Beograđani su se borili sa nimalo prijatnom kombinacijom - sneg, pa ledena kiša i sve to u pratnji snažnih udara košave.

Tokom dana temepratura je porasla, led je polako počeo da se topi, ali su problemi slični. Morki i klizavi trotoari i jaki udari vetra.

Ekipe Zimske službe Javnog komunalnog preduzeća Beograd-puta maksimalnim kapacitetom od ranih jutarnjih sati čiste sneg na beogradskim ulicama prvog prioriteta - na terenu je svih 135 ekipa, a vozila od noćas nisu povlačena sa trase.

Međutim, vozila Gradskog saobraćajnog preduzeća "Beograd" otežano su se kretala ulicama prestonice, a tramvaji na Voždovcu kod Trošarine su stali jer se od vetra srušio veliki reklamni pano. Zbog toga su na delu od Autokomande do Trošarine umesto tramvaja uvedeni autobusi.

Za naredne dane meteorolozi su najavili slično vreme, pa se još jednom podsećaju građani i vlasnici lokala da je i njihova obaveza da čiste trotoare ispred svojih stambenih i poslovnih objekata.

U Dispečerskoj službi GSP-a kažu da su sve linije, koje su jutros zbog nepogoda i poledice bile izmenjene ili privremeno ukinute, vraćene na svoje trase i da se saobraćaj odvija normalno i po redu vožnje.

Manji problem postoji sa linijom 105 koja saobraća u Ovči, jer je u jednoj ulici u tom naselju vetar polomio drvo koje je palo na kolovoz, zbog čega autobusi malo teže prolaze tim delom trase.

Prema rečima glavnog dežurnog inženjera u Zimskoj službi Časlava Jovanovića, kiša koja se ledila pri kolovozu počela je da pada oko tri časa ujutro, za šta su putari bili spremni još u 20.30 časova prethodnog dana jer su je, prema meteorološkim najavama, očekivali. Oko pet časova ujutro kiša je prerasla u sneg, praćen jakim vetrom.

Pored ulica prvog prioriteta, poseban akcenat stavljen je na prilaze gradskim grobljima zbog Zadušnica, kao i na prilaze bolnicama i zdravstvenim ustanovama, ali i na putu kod Straževice kojim je sada preusmeren tranzitni saobraćaj. Jovanović je rekao da većih problema nema i da će Zimska služba raditi i dalje 24 sata dnevno.

Na prilazima Novom Sadu i u gradu kolovozi su bili vlažni, mestimično zaleđeni i neočišćeni, a zimske službe su na terenu i rade na čišćenju ulica. Slična situacija je na području gotovo čitave Vojvodine.

Veći intenzitet saobraćaja je na prilazima novosadskom Novom groblju, gde se na zadušnice okupio veliki broj građana da oda poštu preminulima.

Nevreme je, naime, izazvalo kvar na strujnoj prenosnoj mreži, pa je transformatorska stanica "Novi Sad 5" ostala bez napona, zbog čega su pojedini delovi grada ostali bez struje.

Nestanak struje doveo je do toga da sa radom prestanu toplane “Zapad” i “Sever” koje obuhvataju Detelinaru, Novo naselje, okolinu Sajma i Bulevar Jaše Tomića.

U jednom momentu je došlo do pada kompletnog sistema preduzeća “Novosadska toplana”, pa su mnogi Novosađani koji se greju sistemom daljinskog grejanja imali hladne radijatore.

Ekipe Elektrovojvodine i Elektroprenosa su u ranim popodnevnim satima uspele da pronađu kvar i, uprkos vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama, očekuje se da će on ubrzo biti otklonjen, izjavio je direktor Elektrovojvodine Tomislav Papić.

Napominjući da su jak vetar i ledena kiša prouzrokovali pucanje jednog užeta na dalekovodu, zbog čega je iz sistema napajanja ispala jedna od najvećih trafo stanica u gradu, "Novi Sad 5", Papić je rekao da je od jutra bez struje ostala Detelinara i Novo naselje, a nešto kasnije Rumenka i još nekoliko okolnih mesta.

Problemi u snabdevanju grada električnom energijom povećani su kada je ujutro, takođe zbog vremenskih neprilika, iz sistema ispala i Termoelektrana-toplana Novi Sad, napomenuo je Papić.

On je dodao da su zaleđeni vodovi na dalekovodima prouzrokovali i manje prekide u napajanju električnom energijom na području Pančeva, Perleza, Titela i drugih mesta.

Saobraćaj na svim magistralnim i regionalnim putevima izuzetno je otežan u celoj istočnoj Srbiji, a mnogi lokalni putevi od noćas su neprohodni.

Zbog jake košave koja stvara nanose i smetove na prevoju Čestobrodica zabranjen je saobraćaj za šlepere i kamione sa prikolicom.

Ista zabrana važi i na prilazu Babinom Zubu, na putu Bor-Žagubica preko Crnog vrha i Boljevac- Sokobanja preko Rtnja.

Zimska oprema obavezna na svim putnim pravcima. Sve ekipe i celokupna mehanizacija zaječarskog preduzeća za puteve od noćas su na terenu.

Snabdevanje svih gradova u Timočkoj krajini, vodom, strujom, toplotnom energijom i osnovnim životnim namirnicama za sada je uredno.

Ono što je evidentno je da je saobraćaj izuzetno slabog intenziteta, a mnogu ljudi u gradovima Timočke krajine ostali su u svojim domovima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.