Srbija u UN glasala kako je Lavrov zamolio

Izvor: Radio 021, 21.Dec.2016, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u UN glasala kako je Lavrov "zamolio"

Srbija je jedina evropska država (pored Belorusije) koja u UN nije podržala rezoluciju o Krimu, protivnu interesima Rusije.

U ovoj rezoluciji poziva se na međunarodno posmatranje situacije u oblasti ljudskih prava na Krimu, a kako "Blic" saznaje, naša zemlja je ovako postupila nakon što je stigla "molba" iz Rusije.

- Rusima je jako bilo stalo da glasamo protiv rezolucije, lično je Sergej Lavrov to tražio od državnog vrha prilikom posete Beogradu pre nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dana - navodi sagovornik lista iz vrha vlasti. Kako kaže, procena je bila da će bez obzira na naše glasanje rezolucija biti usvojena, pa rizik od eventualnih penala nije bio veliki.

Generalna skupština UN je sa 70 glasova usvojila ovaj dokument, u kom se poziva Rusija da obezbedi pristup na Krim međunarodnim misijama i nevladinim organizacijama za ljudska prava. Srbija je jedina od bivših SFRJ republika koja je glasala "ne", dok je BiH bila uzdržana. Protiv nacrta rezolucije bile su, očekivano, Rusija, Kina, Indija, Belorusija i još dvadesetak zemalja. Uzdržanih je bilo 77.

Autor nacrta ove rezolucije je Ukrajina. Rusija je dokument nazvala "beskorisnim propagandnim letkom" koji nema nikakve veze sa realnom situacijom.

Inače, od početka ukrajinske krize, stav Srbije nije promenjen, a on glasi: Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Istovremeno, Srbija se nije pridružila ekonomskim sankcijama protiv Rusije zbog Krima.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.