„Spens“ bi morali da zatvore da nema spretnih majstora

Izvor: Blic, 23.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Spens“ bi morali da zatvore da nema spretnih majstora

NOVI SAD - Sportsko-poslovni centar „Vojvodina" bi, zbog opasnosti od dotrajalih instalacija i opreme, prokišnjavanja i ruiniranosti, bio jednostavno zaključan da u tehničkoj službi ne rade iskusni majstori, zahvaljujući čijoj domišljatosti ceo sistem još radi. Oni uspevaju i da obezbede posetioce i da omoguće da se takmičenja održavaju po svetskim standardima, ali u upravi ističu da se više ne mogu oslanjati na improvizacije i traže od grada novac za kompletnu obnovu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

„Spens" je posle tri decenije od kako je izgrađen sve samo ne reprezentativan objekat, a desetine hiljada ljudi koji kroz njega svakodnevno prođu jedva da imaju predstavu o tome koliko napora tehnička služba ulaže da bi izbegli stavljanje katanca na zgradu. Tehnički direktor Radiša Vičević navodi da ne može da odredi šta je veći problem. Da li su to dotrajale elektro, vodovodne i kanalizacione instalacije, rashladni sistem, ruinirani krov ili održavanje higijene. Na sve to, „Spens" ne štede ni golubovi i vandali.

- Ne bih izdvajao nešto kao posebno kritično jer u svakom segmentu ima manjih ili većih problema. Najveći problem nam je najpre nedostatak rezervnih delova za opremu. U centar je ugrađena oprema iz sedamdesetih godina prošlog veka, pa se sada nalazimo i u situacijama preduzeće koje je to proizvodilo više i ne postoji - priča Vičević. On pokazuje kako su popucale cevi ispod bazena zakrpili smolom i drugim materijalom koji im se našao pri ruci. U mašinskom i drugim odeljenjima se mogu videti mašine popravljene tako što su majstori sa „Spensa" sami pravili elektronska kola koja se više ne proizvode. Kvarove na jednoj mašini popravljaju tako što uzmu ispravni deo sa ranije rashodovane opreme. Tehnički direktor kaže da im rezervni delovi za opremu najviše i nedostaju, pa se zato, pored ostalog, i polovina od 62 klime uključuje ručno umesto automatski.

- Problema imamo na mnogim mestima i zbog prodora vode. Prvo, krov na mnogim mestima popušta, a hidroizolacija na platoima oko objekta je već dotrajala, pa voda prodire i na tim mestima. U trafo-stanicama smo napravili neke priručne krovove da voda ne bi kapljala po njima, nego se slivala preko tih drvenih ploča do odvoda - priča Vičević.

Zaposlenima velike nevolje prave i golubovi koji se gnezde u krovnoj konstrukciji, a njihovo proterivanje ne daje efekta. Čak su, navodi Vičević, to bezuspešno pokušali i sa emitovanjem glasova orlova preko zvučnika. Pojedini korisnici usluga, kaže, lome slavine, tuševe, kvake, stolariju i drugi nameštaj, kradu opremu i razbacuju smeće.

- Tehnička služba sasvim dobro radi imajući u vidu nedostatak sredstava. Oni svaki dan, pomoću „štapa i kanapa" krpe, popravljaju i nalaze rešenja i njihova me domišljatost svaki dan oduševljava - kaže Aleksandar Ivić, direktor „Spensa".

On kaže da će 70 miliona dinara iz budžeta grada, prvobitno predviđenih za završetak otvorenih bazena, iskoristiti za pojedine hitne popravke, kao što je sanacija dela krova, obnovu hidroizolacije iznad trafo stanice i popravke dela mašinskog odeljenja i klime. Ivić dodaje i da to nije dovoljno i uzda se u najavu gradonačelnika Igora Pavličića da će se raspisati međunarodni tender za projekat revitalizacije „Spensa".

NEDOSTACI:

1.instalacije ugrožene vlagom

2.curenje bazenske vode u podbazenski prostor, čime se ugrožavaju elektro i druge instalacije

3.prokišnjavanje krova i uništena hidroizolacija u drugim delovima centra, kao i prodor vode na platoima i podrumima

4.oštećena krovna kostrukcija iznad bazena i ledene dvorane

5.zastareli automatski sistemi za koje nema rezervnih delova

6. naprsline na zidovima zbog sleganja terena

7.ptice koje se gnezde u krovnoj konstrukciji

8.vandalizam i nemar korisnika usluga

9.kupole, laterne i staklene površine leti više zagrevaju objekat nego što sprečavaju prodor toplote

10 loše projektovana rasveta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.