Španska mornarica ušla u vode Gibraltara bez dozvole

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2017, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španska mornarica ušla u vode Gibraltara bez dozvole

Patrolni čamac španske mornarice ušao je danas u teritorijalne vode Gibraltara bez dozvole, saopštila je vlada te britanske enklave.

"Nezakonit upad u teritorijalne vode britanskog Gibraltara od strane patrolnog čamca španske mornarice Infanta Kristina", napisala je vlada Gibraltara na svom Tviter nalogu i objavila video čamca.

Britanska enklava Gibraltar, koja se nalazi na jugu Španije, dugo je bila predmet sporenja o suverenitetu izmedu Londona i Madrida koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zahteva vlast nad teritorijom, nakon što je ustupio Britaniji 1713. godine.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da, posle Bregzita, nijedan dogovor između EU i Velike Britanije o Gibraltaru neće moći da se donese bez saglasnosti Španije. Tusk je to rekao predstavljajući nacrt projekta o smernicama tokom procedure istupanja Velike Britanije iz EU.

Portparol španske vlade Injigo Mendes de Vigo izrazio je zadovoljstvo zbog te odluke.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.