Izvor: Radio 021, 03.Dec.2018, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Soros seli Centralno-evropski univerzitet iz Budimpešte

Univerzitet koji je osnovao Džordž Soros, seli se iz Budimpešte u Beč posle neuspelih pregovora sa mađarskom vladom.

ReutersUniverzitet tvrdi da je proteran iz Mađarske

Centralno-evropski univerzitet (CEU) u Mađarskoj saopštio je da je „proteran" iz baze u Budimpešti, nakon što je ovog vikenda istekao rok za postizanje dogovora sa vladom o nastavku rada.

„Ne možemo više da radimo kao slobodna institucija u gradu i državi koju zovemo domovinom", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kaže rektor Univerziteta, Majkl Ignjatijef.

Opisuje to kao „tragičan i ozbiljan napad na akademske slobode u srcu Evrope".

Mađarska vlada odbacuje tvrdnje da je reč o ugroženosti akademskih sloboda - tvrdeći da se univerzitet ne pridržava propisa o visokom obrazovanju.

Univerzitet, čiji je osnivač Džordž Soros, sada će većinu kurseva preseliti u Beč.

Uništen sumnjivi paket za Sorosa EU: Mađarski zakon o migrantima nelegalan Soros protiv Bregzita: EU „u krizi”

Ignjatijef kaže da je „bez presedana" da jedan univerzitet akreditovan u Sjedinjenim Državama, bude „prisiljen da ode iz zemlje saveznice NATO-a".

„Evropska institucija je izbačena iz zemlje članice Evropske unije", dodaje.

„Evropa je osramoćena"

Dvojica američkih senatora, govoreći u ime američke Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi, saopštila su da osuđuju preseljenje univerziteta.

https://twitter.com/guyverhofstadt/status/1068508325187325952

„Iako je CEU ispunio sve uslove koji su mu postavljeni, mađarska vlada nije dala pozitivan odgovor ni na jedno pitanje", kažu republikanski senator Rodžer Viker i demokrata Ben Kardin.

Gi Verhofstat, vodeći poslanih u Evropskom parlamentu i premijer Belgije, na Tviteru je napisao da je „Evropa osramoćena prvim prisilnim zatvaranjem univerziteta u jednoj demokratskoj evrpopskoj zemlji nakon Drugog svetskog rata".

Univezrtitet koji je osnovan 1991. godine je bio u dugotrajnom sporu sa vlastima u Mađarskoj.

Getty ImagesZa vikend je istekla poslednja šansa

Da bi nastavio sa školovanjem studenata u Mađarskoj, univerzitet je trebalo da prihvati nove propise za rad, kao institucija koja je registrovana i u Mađarskoj i SAD.

Centralno-evropski univerzitet, koga podržava Evropska Komisija, američka vlada, akademici i dobitnici Nobelovih nagrada iz celog sveta, ima 1,400 postdiplomaca iz više od 100 zemalja koji se visoko kotiraju na svetskim tabelama univerzitetskih liga.

Vlada Viktora Orbana je u aprilu 2017. godine menjala Zakon o visokom obrazovanju na način koji gotovo da onemogućuje delovanje CEU.

Činilo se da je pre više od godinu dana u pregovorima sa Vašingtonom postignut dogovor. Međutim, nikakvi dogovori nisu potpisani, što znači da CEU od nove godine neće moći da upisuje nove studente u Mađarskoj.

U svakom slučaju, CEU je postao simbol borbe između liberala i nacionalističkih populista u Mađarskoj.

Sorosov univerzitet"

U pozadini se vodi mnogo ozbiljnija kulturna i politička borba, većim delom usmerena na samog Sorosa.

ReutersIgnjatijef tvrdi da se radi o ugrožavanju akademskih sloboda

Soros je često meta napada nacionalističke vlade Viktora Orbana, koja ga optužuje da se zalaže za masovnu imigraciju i naziva ga globalistom koji će potkopati kulturu i identitet zemlje.

Mađarska vlada tvrdi da je univerzitet sam kriv za krizu, zato što se ne pridržava propisa o visokom obrazovanju.

Portparol je potvrdio da je uprava univerziteta sama odabrala da napusti Mađarsku.

Politička gungula"

Mađarske vlasti su kritikovale tvrdnje o ugroženosti akademske slobode.

Ministar inostranih poslova rekao je da „Sorosov univerzitet ne traga za rešenjem, već samo želi da izazove političku gungulu".

Univerzitet je, pak, optužio mađarsku vladu da nema nameru da potpiše sporazum dogovoren nakon posredovanja Sjedinjenih Država. Univerzitetske vlasti kažu da će radije otići u „izgnanstvo".

CEU će i dalje zadržati univerzitetsku zgradu u Budimpešti, a studenti koji već studiraju u Mađarskoj moći će tamo i da završe studije.

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.