Izvor: Radio 021, 10.Dec.2018, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuju se gramaže, nestaje čokolada od 100 grama

Na rafovima prodavnica sve češće se mogu naći proizvodi sa manjom gramažom od one na koju smo navikli, te ukoliko tražite čokoladu od 100 grama, moraćete dobro da se zagledate, jer je sve više onih od 75,80 i 90 grama.

Osim čokolade, gramažu su smanjile i supe.

Nekada za četiri tanjira, sada za tri, ili za jedan tanjir, prašak za veš od dva kilograma postao je sastavni deo tržišta. Pakovanje kesice flipsa pojedinih proizvođača prazno je do polovine ambalaže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ali je zato cena primaljiva jer pakovanje vizuelno deluje veće od standarda.

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača "Forum" iz Niša Jovan Jovanović kaže da iako je gramaža napisana tačno, cena je nerealna i da je u pitanju marketinški trik kojim se služe proizvođači.

- Tačno je da su gramaže smanjene, naročito je primetno kod čokolade. Ukoliko hoćete da kupite čokoladu od 100 grama, dobro morate da pogledate jer je sve više onih od 80 ili 90 grama. To je trik kojim se služe proizvođači, kako bi privukli kupce. Na prvi pogled, čokolada izgleda standardno, od 100 grama, međutim kada pogledate malo bolje, vidite da je manja gramaža, a cena je nešto niža. Na taj način se kupci privlače i po mom mišljenju, plaćaju nerealnu cenu, to je trik. Na isti način se smanjuje gramaža i ostalih proizvoda, cene se malo snize, vizuelno sve izgleda isto, a zapravo je manja cena i opet je nerealna. S druge strane, ono što je primetno na osnovu primedbi potrošača jeste da se u nekim trgovinama prelepljuje rok upotrebe, kada dođu kući i skinu nalepnicu, vide da je robi prošao rok, što je nedopustivo - kaže Jovanović.

Blic navodi da osim čokolade, gramaža je smanjena i na ostalim proizvodima. Kao primer kupci navode i cenu mesa, konkretno junetinu, koju možete kupiti po ceni do 480 dinara, a iako je u pitanju veliko pakovanje od 500 grama.

Što veće pakovanje, to manji sadržaj, zaključak je potrošača. Gramaža je smanjena i na mlečnim proizvodima, tako da je jogut smanjen sa 200 mililitara na 180 militara, ali i puding od 40 grama na 38 grama. Slično je i sa keksom, koji se nekada pakovao na kilogram, a sada su pakovanja od 800 ili čak 600 grama.

Autor: Blic

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Zaboravite na čokoladu od 100 grama, ali tu nije kraj namirnicama koje su DRASTIČNO "SMRŠALE"

Izvor: Blic, 11.Dec.2018, 12:42

Na rafovima prodavnica sve češće se mogu naći proizvodi sa manjom gramažom od one na koju smo navikli, te ukoliko tražite čokoladu od 100 grama, moraćete dobro da zagledate jer je sve više onih od 75, 80 i 90 grama.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.