Smanjena pijačna prodaja paprike, paradajza i krastavca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2009, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjena pijačna prodaja paprike, paradajza i krastavca

NOVI SAD - Na zelenim i kvantaškim pijacama u Srbiji prošle sedmice zabeležen je smanjen obim ponude paprike, paradajza i krastavca, a u ponudi voća dominirale su jabuke i južno voće.

Na zelenoj pijaci u Pirotu ponuda paprike, paradajza i krastavca bila je slabija, ali je povećan obim ponude kupusa koji se prodaje po ceni od 20 dinara za kilogram. Na toj pijaci zabeležen je skok cene belog luka za 40 odsto.

Bolje snabdevanje jabukama uslovilo je pad cena za 30 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odsto u odnosu na prethodnu nedelju kod većine prodavaca u Pirotu, objavljeno je na sajtu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije.

Zrenjanin: Više cene

Cena paprike na pijaci u Zrenjaninu bila je viša zbog smanjene ponude, a ponuda paradajza i krastavca takođe je bila slabija. Asortiman ponude kupusnjača bio je odličan.

U Zaječaru je ponuda paprike bila dobra, ali je cena tog povrća u porastu. Paradajza i krastavca kornišona još ima u ponudi, a njihove cena takođe blago rastu, jer je sezona tih povrtarskih kultura iz domaće proizvodnje pri kraju. Ponuda sezonskog kupusnog i korenastog povrća u tom gradu jako je dobra. Cene voća su bez bitnije promene, sem kod lešnika koji se prodaje po ceni od 1.000 dinara po kilogramu.

Protekle nedelje na pijaci je zabeležena i prva ponuda nara po dominantnoj ceni od 170 dinara po kilogramu. U Požarevcu je značajnije porasla cene ljute paprike i praziluka, dok je cena zelene salate i zelenog paradajza u blagom padu.

Kada je reč o voću, došlo je do rasta cene grejpfruta, limuna, lešnika, pomorandže i grožđa sorte hamburg. Cena krušaka i nektarina je niža za 30 dinara po kilogramu, dok su šljive jeftinije za 20 dinara po kilogramu.

Kikinda: Mrazevi umanjili kvalitet

U Kikindi je zabeležen smanjen asortiman i obim pripreme zimnice, a prvi mrazevi umanjili su kvalitet paprike, paradajza i krastavaca. Jabuke i južno voće sve su zastupljeniji na pijačnim tezgama, dok su sortiment i ponuda grožđa slabiji.

Na pijaci u Loznici evidentirane su više cene krastavca, karfiola, spanaća i tikvica, dok kod ostalih proizvoda nije bilo promena u ceni.

Ponuda kupusa je sve bolja, a cene te povrtarske kulture iznosile su od šest do osam dinara po kilogramu. Ponuda jabuka u tom gradu bila je odlična, a plodovi su odličnog kvaliteta. U ponudi još ima dosta grožđa i krušaka, a ponuda citrusa je iz dana u dan sve bolja, kao i njihov kvalitet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.