Izvor: Radio 021, 12.Nov.2018, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen rad na crno u građevinarstvu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da su u prva tri kvartala ove godine, u oblasti građevinarstva zabeležena 54 slučaja rada na crno, što je dva i po puta manje nego u istom periodu prošle godine, kad je zabeležen 141 takav slučaj kod firmi koje se nalaze na "crnoj i beloj listi" tog ministarstva.

Saopšteno je i da je na kraju trećeg kvartala ove godine, broj zaposlenih na neodređeno vreme u oblasti niskogradnje veći za više od 1.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u odnosu na isti period 2017.

"Takođe je smanjen i ukupan broj povreda na radnom mestu sa 111 na 84, pokazuju podaci najnovije bodovne liste izvođača i dobavljača. Lista se ažurira četiri puta godišnje i trenutno obuhvata 626 firmi izvođača i dobavljača u oblasti niskogradnje", navodi se u saopštenju.

"Crna i bela lista" građevinskih kompanija kreirana je na osnovu Konvencije Međunarodne organizacije rada o radnim klauzulama javnih ugovora, koja je na inicijativu potpredsednice Vlade Ane Brnabić i nadležne ministarke Zorane Mihajlović ratifikovana u Narodnoj skupštini.

Radna grupa koju su činili predstavnici državnih institucija i predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije pokrenula je krajem 2014. bodovnu listu izvođača koja se od tada redovno ažurira.

Od 2017. godine Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na toj listi, kako bi se izbegla dodela poslova firmama rangiranim na "crnoj listi".

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.