Izvor: Radio 021, 13.Feb.2021, 15:40

Slovenija uklanja pogranične kontrolne punktove

Slovenija od danas uklanja pogranične kontrolne punktove na prelazima sa Austrijom i Hrvatskom, a svi koji su preležali kovid-19 ili su vakcinisani, mogu da uđu u tu zemlju bez obaveznog zadržavanja u karantinu i bez rezultata testova na koronavirus.

Vlada Slovenije izdala je novi dekret kojim je regulisala antiepidemijske pogranične propise u okviru kojih je od sada ponovo moguće preći granicu sa Austrijom, Hrvatskom i Mađarskom, iako ove zemlje i dalje drže na snazi svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << restriktivne pogranične mere.

Slovenija je objavila i novu listu zemalja visokog rizika, u kojima je epidemijska situacija lošija nego u Sloveniji, a na listi su članice EU i potpisnice Šengenskog sporazuma. Na toj listi su trenutno samo Španija, Portugal i Češka Republika i putnici iz tih zemalja su u obavezi da podnesu na uvid dokaz o negativnom testu na korona virus, prenosi STA.

Ipak, nova pravila dopuštaju da u Sloveniju može da uđe putnik sa pozitivnim testom starim od 21 dan do šest meseci, ili sa lekarskom potvrdom o preležanom kovidu-19, a priznavaće se i negativni testovi iz stranih zemalja, pod uslovom da laboratorije koje su ih izdale imaju akreditaciju svojih nacionalnih Instituta za javno zdravstvo.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.