Slovenija od petka sa dva premijera

Izvor: Radio 021, 14.Avg.2018, 06:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija od petka sa dva premijera

Slovenački parlament u petak će održati odlučujuću sednicu na kojoj bi Marjan Šarec trebalo da bude izabran za mandatara nove vlade koju bi podržalo šest stranaka iako bi formalno bila manjinska, jer je stranka Levica obećala podršku, ali ne želi da preuzme nijedan odgovorni položaj ili ministarstvo u budućoj vladi.

Šarec koji je svojom građanskom strankom na izborima 3. juna osvojio drugo mesto trebalo bi da dobije natpolovičnu većinu od 90 glasova poslanika tajnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << glasanjem. Tada bi Šarec trebalo da predstavi kratak nacrt programa svoje buduće koalicije nakon čega ima rok od 15 dana da predloži kandidate za ministre.

Nakon predstavljanja na parlamentarnim odborima, o ministarskoj listi glasa se običnom većinom prisutnih, pa bi nova vlada po tom scenariju mogla da stupi na dužnost malo pre sredine sledećeg meseca.

Da bi vlada počela da deluje, potrebno je da parlament potvrdi najmanje dve trećine od 14 ministara, a sve do tada tekuće poslove obavljaće sadašnja tehnička vlada odlazećeg premijera Mire Cerara.

Osim Liste Marjana Šarca (LMŠ), kojoj će prema nezvaničnim informacijama u vladi pripasti pet ministarstava, između ostalog i unutrašnji poslovi i finansije, u vladajućoj koaliciji biće i Socijalni demokrati za čijeg je predsednika Dejana Židana predviđena funkcija predsednika parlamenta, a stranci tri ministarska položaja.

Kako je objavio Slovenački radio, pozivajući se na nezvanične informacije jer kadrovski dogovor nove leve koalicije još nije čvrsto utanačen, sadašnji tehnički premijer Miro Cerar u budućoj bi vladi preuzeo ministarstvo spoljnih poslova, a dosadašnji šef diplomatije Karl Erjavec, čija je stranka na zadnjim parlamentarnim izborima osvojila manje glasova od očekivanja, ministarstvo odbrane.

Krajnji rok do kada će Šarec nakon izbora parlamentu morati da predloži listu ministara ističe 1. septembra. Ako to ne učini, odnosno ako među budućim koalicionim partnerima u vladi oko raspodele resora ne postigne dogovor, parlament mu može odobriti novi rok, ali ako bi se dogodilo da i taj rok propusti, prestala bi mu funkcija izabranog mandatara za sastav nove vlade, a zemlja bi se opet približila scenariju novih prevremenih izbora.

Autor: Hina

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.