Izvor: Novine novosadske, 25.Jun.2012, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skočile cene na novosadskim pijacama

Na novosadskim zelenim pijacama ponuda je uobičajeno dobra, ali su cene za 20 odsto veće nego lane, a prema rečima pojedinih prodavaca, jedan od razloga poskupljenja je što je zbog niskih temperatura zimus i u rano proleće “sva roba smrzla”.
- Jabuke su smrzle 70 odsto, rod jagoda ne može biti manji, jer je smrzlo 90 odsto, a sa druge strane, ono što je rodilo prodaje se dosta jeftinije od realne cene, pa evo maline nikada nisu bile jeftinije u poslednjih pet godina- rekao je Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Novine novosadske << Bora Isakov iz Kaća koji na tezgi na “Limanskoj pijaci” prodaje voće. On smatra da su cene, i pored povećanja, ipak prihvatljive za većinu žitelja Novog Sada. Prema njegovim rečima, da bi se od proizvodnje voća i povrća moglo živeti neophodno je maksimalno se posvetiti tom poslu i biti istrajan, jer to “nisu poslovi za jednu ili dve godine”.
Vlada Vozar iz Kisača se više od 25 godina bavi voćarstvom i 20 godina organskom proizvodnjom, a u ponudi ima četrdesetak vrsta povrća i 60 vrsta salata koje već desetak godina prodaje na novosadskim pijacama. Iz godine u godinu raste interesovanje za organski proizvedenu hranu, a interesovanja je naročito izraženo ove godine, rekao je Vozar dodajući da su troškovi organske proizvodnje prilično veliki, pa kilogram organski proizvedene cvekle košta 120 dinara, a salata 40 dinara komad. Od ovog posla može da se živi, ali zaista mora mnogo da se radi, ima plasmana, roba je tražena, samo, kako je rekao, treba biti uporan.
- Nema robe svežije od robe na pijaci, nema robe jeftinije od robe na pijaci i nema zdravije robe od robe na pijaci- naglasio je poljoprivrednik iz Srema Slobodan Gluvarac, koji na svojoj tezgi ima, kako kaže, “sve što poželiš od povrća i voća”. Prema njegovim rečima, pijace su i dalje najpovoljnije mesto za kupovinu prehrambenih proizvoda, jer kako je rekao “jedino je na pijaci moguće tri kilograma neke robe kupiti za 100 dinara”.
Gluvarac smatra da su cene na pijacama prihvatljive, pogotovo ako se uporede sa cenama u trgovinama. I on ističe da se od poljoprivrede može živeti, ali da se taj posao, koji zahteva veliki rad, mora voleti.
Da su cene na pijacama i dalje prihvatljive za najveći broj ljudi kažu i kupci, a jedan od njih je i penzioner Rodoljub Malenčić, koji je već desetak godina, kako sam kaže, svakodnevni posetilac zelenih pijaca. “Verujte da se prilično isplati malo prošetati po pijaci, jer se može uštedeti i do 30 odsto”, ističe Malenčić objasnivši da uvek ima neko ko bi iz nekog razloga želeo da brže rasproda robu pa značajno spusti cenu.
Evidentno je da su cene nešto veće, nego lane, ali broj kupaca na pijacama nije smanjen što ukazuje da su “pijace i dalje najjeftinije prodavnice hrane”.
- Najbitnije je da je sve sveže i da je zdravo, a što se tiče cena, zbog njih niko neće odustati od odlaska na pijacu- rekla je Milica Vidović, dodajući da je zadovoljna ponudom na pijačnim tezgama.
Maline se na novosadskim pijacama prodaju od 170 do 190 dinara, kruške su 150, mladi krompir od 25 do 40, crveni kupus 120, kelj 120, blitva 50, višnje su 180, a kajsije 130, paradajz 100, krastavac 50, beli luk 50, dok se mlada boranija prodaje po ceni od 100 dinara za kilogram.

Nastavak na Novine novosadske...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Novine novosadske. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Novine novosadske. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.