Skobalj sa Drine slađi od ravničarskog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Mar.2009, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skobalj sa Drine slađi od ravničarskog

NOVI SAD - Skobalj je slatkovodna riba koju ljubitelji ribljih specijaliteta znaju kao ukusnu i bez mnogo kostiju. Najkrupniji primerci u Srbiji mogu se upecati na Drini. Takvi primerci teže i do 2,5 kilograma, a love se na travu kladoforu, koja raste na podvodnim stenama i ostalom kamenju u vodi. Ribolov na skobalja na Drini jedan je od omiljenih među domaćim ribolovcima, kako zbog veličine ulova, tako i zbog izuzetno atraktivnih terena na kojima se lovi.

Situacija u ravničarskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krajevima je ipak drugačija, jer skobalj nije toliko na ceni, jer ga ima više nego u planinskim vodama.

Isto tako, kvalitet mesa ravničarskih primeraka zaostaje za kvalitetom onh iz Drine. Razlog tome je isključivo stepen čistoće vode, kaže za RTV Aleksandar Hengl, ribolovac iz Novog Sada, učenik čuvenog ribolovca Ranka Travara.

Ravničarske reke su peskovito-muljevitog dna, dok je Drina na dnu pokrivena šljunkom i krupnim stenama-sedrama. Nije zgoreg pomenuti i činjenicu da je Dunav reka koja sa sobom nosi veliki stepen zagađenja u svom slivu. Samim tim, Drina je i u tom pogledu u prednosti.

Dozvola za ribolov

Ribolovcima koji dolaze na biser Balkana (Drinu) korsna će biti informacija o jedinstvenoj ribolovnoj dozvoli za Gornje Podrinje. Ovaj dokument košta 4000 dinara, a izdaje je Ribolovačko udruženje iz Ljubovije.

Na Drini je ulovljena mladica koja je nadmašila sve do sada - od 32 kilograma, u okolini Bačevaca, nadomak Bajine Bašte.

Bira brze vode

Skobalj je inače je rasprostranjen po celoj istočnoj Evropi. Naseljava brze, divlje vode u kojima živi sa mrenom, klenom i ploticom.

Jedini prirodni neprijatelj skobalja je mladica, grabljivica koja dosegne i do 30 kilograma.

Mrest

Skobalj se mresti od marta do maja, kada dobija po telu karakteristične pege koje su pokazatelj mresta koji je u toku.

Ima izduženo telo, vretenasto, srebrne boje, a po leđima crnozelene. Leđno peraje je sivo, a ostala su crvenkasta.

Karakteristične su njegove usne, prilagođene skidanju - struganju biljnih naslaga (epifitona) sa kamenja. Njegova usta su postavljena nadole ispod ovećeg nosa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.