Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šijaković: Postoji rehabilitovanje religioznosti

NOVI SAD - Danas postoji rehabilitovanje religioznosti, kako u socijalnom ambijentu tako i u sveri kritike naučne racionalnosti, rekao je ministar vera Bogoljub Šijaković u večerašnjoj Svetosavskoj besedi o temi "Religija i filozofija", održanoj u Matici srpskoj.

Podsetivši da je Sveti Sava patron Matice srpske, jedne od najuglednijih ustanova u srpskom rodu, ministar vera je istakao da ova zadata mu tema ima i institucionalni kontekst koji je zanimljiv i zbog toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << što je ona i u temelju našeg visokog školstva "koje je takođe vezano za Svetog Savu".

Osim teorijskog aspekta razmatranja odnosa filozofije i religije, odnosno teologije, u kojem nastojimo da shvatimo ograničenja racionalnosti i naučnog znanja, postoji i praktični momenat aktuelnosti ove teme a to je važan socijalni kontekst u kom se danas nalazi čovečanstvo, kazao je Šijaković.

"Kad govorimo o demokratskim - sekularizovanim državama, važno je istaći da se takve države zasnivaju na normativnim pretpostavkama koje one same ne mogu da proizvedu", kazao je on.

Znači da ma kako jedna država bila demokratski ustrojena i slobodna, ona "počiva na pretpostavkama koje ne može sama da proizvede a te pretpostavke su ideali zajedničkog života", rekao je Šijaković i naglasio da "ako ne postoje ideali života i zajedništva - pravda, istina, onda se demokratija pretvara u jednu proceduru ili tehnologiju ovladavanja".

Govoreći o odnosu vere, filozofije i nauke, Šijaković je istakao da "vera nadilazi granice znanja, otvara mogućnost novog, egzistencijalnog ljudskog znanja, različitog od predmetnog".

"Za verujućeg filozofa filozofija je ispovedanje vere", dodao je. Otvarajući tradicionalnu Svečanu akademiju Matice srpske, povodom Savindana, predsednik Matice Čedomir Popov je rekao da je Sveti Sava neiscrpna tema, najveći srpski prosvetitelj, državotvorac, diplomata i tvorac samostalnosti srpske crkve.

Ideja Svetog Save o samostalnosti srpske države bila je u saglasnosti sa idejom o samostalnosti srpske crkve i te njegove srećno spojene ideje čine "srpsku simfoniju", izniklu u Hilandaru, naglasio je Popov.

U prisustvu episkopa bačkog Irineja i jegarskog Porfirija, na skupu je predstavljena knjiga Zorana Rakića "Crkve Svetog Dimitrija i Svetog Save Srpskog u Hilandaru", o kojoj su govorili dopisni član SANU Mirjana Živojinović, akademik Gojko Subotić i autor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.