Izvor: Blic, 22.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefovi mogli da spreče nesreću kod Karlovaca

Pošto je optužio rukovodioce da su krivi za železničku nesreću u Karlovačkim vinogradima kada su poginule njegove kolege Milan Ivančević i Živko Topalović, mašinovođa Dušan Vuković je, kako kaže, dobio otkaz. Otada traži pravdu na sudu, dokazujući da je do nesreće došlo jer je na posao mašinovođe primljen Miloš Ilić, koji po mišljenju kolega, nije mogao da obavlja tako odgovoran posao.

- Zajedno smo polagali ispit za mašinovođu i već tada su kolege i nadzornci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upravi skrenuli pažnju da Ilić ne može da bude mašinovođa. Naše upozorenje nije uvaženo i on je postao mašinovođa - kaže Dušan Vuković.

Prema Vukovićevim rečima, Ilić je dva meseca pre tragedije u Karlovačkim vinogradima imao sličan incident, kada zahvaljujući pukoj sreći nije došlo do tragedije. Umesto da ga suspenduju, nadležni su mu dozvolili da vozi.

- Kada se dogodila nesreća u Karlovačkim vinogradima nadležni su zataškali da je Ilić dva meseca ranije zbog neznanja i neiskustva napravio iste greške i pukom srećom nije došlo do tragedije. Da su rukovodioci Milan Tanasković, Nikola Pecikoza i Miloš Glušac tada Ilića skinuli sa vožnje, tragedija kod Karlovačkih vinograda bila bi izbegnuta - kaže Vuković.

Detalje nesreće u Karlovačkim vinogradima Vuković je potkrepljivao izveštajima veštaka Saobraćajnog fakulteta i mišljenjima drugih stručnjaka. Kako kaže, zbog toga mu je prvo smanjena plata, zatim su ga slali na vanredne psihijatrijske preglede. Dodaje da je otkaz dobio zbog "insceniranog” fizičkog napada na pretpostavljene.

- U pratnji supruge otišao sam do šefa vuče Milana Tanaskovića da ga pitam zašto mi je smanjena plata. Tu su bili Miloš Glušac i njihova sekretarica. Priznajem da sam Tanaskoviću rekao da je glup i da je odgovoran za dva života. Tada me je udario. Moja supruga je počela da vrišti, a u kancelariju su uleteli Pecikoza i šef Aleksandar Blagojević - priča Dušan Vuković.

Nekoliko dana posle tog incidenta dobio je upozorenje pred otkaz. Stiglo je i rešenje iz Sekcije za vuču Novi Sad u kome je stajalo da je Vukoviću verbalno i fizički napao Milana Tanaskovića i pocepao mu rukav.

Nenad Stanisavljević, direktor Medija centra "Železnica Srbije”, kaže da je povodom železničke nesreće kod Karlovačkih vinograda pokrenut krivični postupak.

- On je u fazi glavnog pretresa, pa ga ne možemo komentarisati. Presudama sudskih organa biće utvrđena odgovornost za nesreću u kojoj su poginula dvojica mašinovođa. Dušanu Vukoviću je ugovor o radu otkazan zbog povrede radne obaveze 14 meseci nakon železničke nesreće u Karlovačkim vinogradima - rekao je Nenad Stanisavljević.

Oklevetana supruga

- Teško mi pada što su naveli da je moja žena slomila kišobran na Pecikozinim leđima. Istina je da je bila šokirana i da je samo vrištala. U svemu tome okaljan je i ugled moje žene, koju su takođe slali na psihijatrijski pregled - kaže Vuković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.