Izvor: Radio 021, 19.Jun.2019, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Roditelji da se ne igraju sudbinom svoje dece

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da oseća moralnu odgovornost što je test iz matematike dospeo u javnost, ali je upitao zašto bi podneo ostavku kad je otkriveno gde je problem.

On je prilikom obilaska Osnovne škole "Vuk Karadžić" izjavio da ima podršku šefova, predsednika i premijera.

Šarčević je kazao da smatra da je današnji kombinovani test bezbedan.

Govereći kako je "provaljen" test iz matematike, on je rekao da smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je neko od direktora bio "opušten i neoprezan", ali da će utvrditi da li je bilo tako.

Šarčević je rekao da je sadašnji model polaganja male mature loš i da će biti zamenjen.

Šarčević je poručio jutros, povodom najave da će mali maturanti bojkotovati polaganje današnje kombinovanog testa, da se roditelji koji to podržavaju "ne igraju sudbinom svoje dece" i da im on u tim odlukama neće biti saučesnik.

Ministar je naveo da su "tri osobe u policijskoj obradi" u istrazi o tome kako su testovi otvoreni pre vremena i potom stigli do društvenih mreža, ali da taj nalaz još nije kompletan. Ministar prosvete rekao je u ponedeljak uveče za RTS da njegovi šefovi od njega uvek imaju blanko ostavku i da ju je i juče ponudio, kao i da je njegova moralna odgovornost u tome što je odjednom počeo da radi mnogo posla, a najlakše je bilo ne baviti se svojim poslom.

"Nije ovo Haški tribunal da postoji komandna odgovornost. Imate sistem koji je zarđao decenijama i za dve i po godine stižete da ga dignete na 95 odsto uspešnosti. To kaže Evropska komisija", rekao je juče Šarčević, komentarišući slučaj provaljenih testova iz matematike Ako treba ministri da se menjaju na dnevnom nivou zbog čaršije, stranaka, nekih sindikata, onda to neka radi onaj ko je odgovoran, dodao je on.

"Ja lično sam odgovoran čovek. Sistem se uređuje, bolji je, samo što to niko ne želi da vidi na taj način. Uvek se ovakva jedna situacija drami, politizuje", rekao je Šarčević i ocenio da je otkrivena "rupa u sistemu" i sprečena lavina loših događaja.

Šarčević je juče najavio da ća danas i sutra na ispitu dati rezervne varijante.

"Mi imamo scenarije za ove stvari. Zato što znamo u kakvoj sredini živimo", rekao je Šarčević.

Autor: Beta, Fonet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.