Izvor: Radio 021, 09.Sep.2019, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Dualno obrazovanje na studijama korisno za poslodavce i studente

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju omogućava da studenti stiču znanja kroz učenje i rad u kompanijama, a to će doneti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente.

Time se, kako je rekao Šarčević u Skupštini Srbije, povećava relevantnost visokog obrazovanja, povećanje zapošljavanja svršenih studenata i osavremenjivanje nastavnog procesa kroz saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa privredom.

On je istakao da studenti koji se opredele za takvu vrstu studija mogu da računaju na veliku podršku kompanija uz "dobar ugovor" i garantovan posao. "Ovo je reformski pravac onih grana razvoja privrede, koji zasigurno zadržavaju mlade ljude u zemlji dobar signal kompanijama koje imaju razvojne pravce istraživačke laboratorije u Srbiji", rekao je Šarčević.

On je podsetio da je pre dve godine usvojen Zakon o dualnom obrazovanju u srednjim školama i da je uz sve kritike određenog dela javnosti taj model pokazao kao "dobra priča".

Prema podacima koje je izneo, u prvoj godini bilo je 400 đaka, a ove godine ih ima 7.400, što je pokazatelj da zainteresovanost raste iz godine u godinu. Ministar je istakao da su u izradi Predloga zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju učestvovali Institut "Mihajlo Pupin", i fakulteti beogradskog univerziteta poput mašinskog i da će doprineti razvoju istraživanja i inovacija.

"Ceo proces je zajednički projekat srpske nauke i visokog obrazovanja i Privredne komore i svih koji treba da kažu šta je to potrebno", rekao je Šarčević.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.