Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Maj.2010, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Vojvodine i kineske provincije Jilin

NOVI SAD -

Delegacija Vojvodine razgovarala je na svetskoj sajamskoj manifestaciji Šangaj Ekspo 2010 sa predstavnicima kineske provincije Jilin o mogućnostima ekonomske saradnje, saopštio je danas vojvođanski Fond za promociju investicija (VIP fond).

Delegacija Vojvodine pozvala je privrednike iz pokrajine Jilin da se predstave u okviru Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu 2011. godine, a Kinezi su pozvali Vojvođane da učestvuju na Evropsko-azijskom ekonomskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << samitu septembra ove godine u glavnom gradu Jilina Čangčunu.

Kako je navedeno, bilo je reči i o saradnji Univerziteta u Novom Sadu, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i Srednje poljoprivredne škole sa poljoprivrednom akademijom pokrajine Jilin.

Vojvodina je prva strana pokrajina sa kojom je Jilin u oktobru 1986. godine potpisao Sporazum o saradnji i bratimljenju, a glavni grad Čangčun je pobratim sa Novim Sadom.

Jilin se nalazi na severoistoku Kine i ima više od 27 miliona stanovnika. Glavne privredne grane su automobilska, petrohemijska industrija i poljoprivreda. Delegacija Vojvodine predstavila je tokom sajma investicione potencijale pokrajine i pred 45 predstavnika kineskih kompanija i organizacija.

Tokom boravka u Šangaju, vojvođanska delegacija razgovarala je i sa predstavnicima kineske kompanije Huavei (Huawei), a posetila je i Paviljon Japana.

Od maja do oktobra na Šangaj Ekspu 2010. predstaviće se više od 200 zemalja, a sajam dnevno poseti u proseku oko 350.000 posetilaca pa su organizatori procenili da će ukupna poseta biti oko 70 miliona.

Najskuplji je Saudijski paviljon, za koji je procenjeno da je na opremanje potrošeno više od 50 miliona američkih dolara, a redovi za čekanje za posete određenim paviljonima traju i do pet sati.

Na sajmu se mogu videti razne atrakcije, a među njima, u Paviljonu Japana, i robot koji svira violinu.

Paviljon Srbije se prostire na oko hiljadu kvadratnih metara i u njegovu izgradnju je uloženo više od milion i po. Paviljon Srbije obiđe dnevno više od 10.000 posetilaca.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.