Izvor: Radio 021, 08.Feb.2019, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo u Mosulu sedam i po tona zaostalih mina

Ujedinjene nacije su prošle godine uklonile skoro 17.000 bombi, samoubilačkih prsluka sa eksplozivom i drugih eksplozivnih naprava u Iraku i ovaj opasan posao čišćenja ostataka ratova u toj zemlji, od čega 7,6 miliona tona eksplozivnog otpada samo u Mosulu, trajaće godinama, saopštili su eksperti UN.

U Iraku ima 100.000 oštećenih zgrada koje predstavljaju potencijalnu opasnost jer je moguće da se u njima još nalaze improvizovane eksplozivne naprave koje su ostavili borci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Islamske države (ISIS), izjavio je u sedištu UN u Ženevi Per Lodamer, šef Službe za uklanjanje mina UN (UNMAS) u Iraku.

Lodamer je pomenuo i 782 samoubilačka prsluka, koje je UNMAS pronašao, a mnoge od njih na mrtvim borcima ISIS-a koji su nađeni u ruševinama.

Dodao je da će najveći deo poslova čišćenja verovatno potrajati deset godina, kao i da dva miliona raseljenih žele da se vrate kući i da je UNMAS prošle godine obučio skoro 500.000 ljudi kako bi im pomogao da prepoznaju moguće rizike.

Eksperti UNMAS-a nailaze na opasne eksplozivne naprave gotovo svuda, oni ovaj posao obavljaju ne samo u Mosulu već i u Faludži, Tikritu i Kirkuku, rekao je Lodamar, a direktorka UNMAS-a Anjes Marseju naglasila je da na prostorima gde obavljaju ove poslove temperatura dostiže i 40 stepeni Celzijusa i da su oni i fizički i psihički zahtevni.

Islamska država držala je Mosul tri godine, a UNMAS je stigao kada su se borbe završile 2017. Obično se pretpostavlja da najmanje 10 odsto bombi ne eksplodira.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.