Sačuvano 60 miliona hektara tropskih šuma u Brazilu

Izvor: Radio 021, 03.Dec.2017, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sačuvano 60 miliona hektara tropskih šuma u Brazilu

Oko 60 miliona hektara tropskih šuma, što je jednako površini Francuske, sačuvano je zahvaljujući brazilskom programu Zaštićenih zona Amazonije, čime je ostvaren zacrtan cilj, rekao je brazilski ministar za životnu sredinu.

Ta površina predstavlja 15 odsto brazilskog dela šuma Amazonije.

Prema rečima ministra Žozea Sarneja Filja, inicijativa pokrenuta 2002. godine omogućila je da je u tim zaštićenim zonama, krčenje šuma bilo za oko dva puta manje nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u oblastima koje nisu deo programa.

Program Zaštićenih zona Amazonije (Arpa), koji se finansira iz javnih i privatnih sredstava kao što su nemačka vlada, Svetski fond za prirodu i javni brazilski Fond za Amazoniju, imao je prvobitni cilj da zaštiti 40 miliona hektara brazilskih amazonskih prašuma, što je 2014. godine prošireno na 60 miliona hektara.

Program Arpa je štit protiv mogućih odustajanja od ekološke politike zbog raznih međunarodnih sredstava, rekao je izvršni direktor Svetskog fonda za prirodu u Brazilu Maurisio Vojvodić, i dodao da vlada ne može da rizikuje da izgubi te investicije.

Norveška koja učestvuje u Amazonskom fondu upozorila je da bi jake naznake o krčenju šuma (deforestaciji) mogle da dovedu do smanjenja sredstava za programe za zaštitu životne okoline u kojima učestvuje taj fond.

Ministar Filjo je odbacio kritike kao političke napade i naveo podatke Nacionalnog instituta za prostorne studije prema kojim je krčenje šuma opalo za 16 odsto između jula 2016. godine i avgusta 2017. godine. On je rekao da je bilo pokušaja da se odstupi od programa i da će ih i dalje biti ali da su to samo pokušaji i da je vladin ekološki program "vrlo dobar".

Brazil je pod pritiskom da preduzme odlučnije mere protiv krčenja šuma, čiji je najveći deo ilegalan, jer Amazon ima ključnu ulogu u upijanju ugljenika i očuvanju biodiverziteta.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.