Šabić: Zašto su podaci o imovini Siniše Malog strogo poverljivi?

Izvor: Radio 021, 04.Apr.2017, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Zašto su podaci o imovini Siniše Malog "strogo poverljivi"?

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je neprihvatljivo to što Agencija za borbu protiv korupcije od njega traži da, uz prethodnu najavu, lično dođe u prostorije Agencije kako bi izvršio uvid u predmet kontrole imovine i prihoda gradonačelnika Beograda Siniše Malog, sa obraloženjem da je određeni deo podataka iz dokumenata "strogo poverljiv".

Poverenik je upozorio Agenciju da ga svojim postupanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << onemogućava u obavljanju zakonskih ovlašćenja što predstavlja prekršaj i pozvao je da bez odlaganja postupi po njegovom zahtevu za dostavljanje spisa, saopšteno je iz Šabićevog kabineta.

"Takav postupak Agencije nije ne samo presedan u višegodišnjem radu Poverenika, nego je generalno u suprotnosti sa standardima neophodne i nužne saradnje državnih organa", navodi se u saopštenju. Šabiću je, kako se dodaje, neshvatljiv uslov da je "neophodno da dokumentima pristupi lično poverenik i to u prostorijama Agencije, uz prethodnu najavu".

Opšte je, pa i Agenciji, poznato da u službi poverenika radi veliki broj saradnika koji imaju sertifikat za pristup podacima klasifikovanim "strogo poverljivo", pa je, kako se navodi, u takvoj situaciji uslov da poverenik "pristupi lično" apsurdan.

"Konačno, Agenciji bi moralo biti poznato i da je, prema Zakonu o tajnosti podataka, organ javne vlasti dužan da opozove tajnost podataka, odnosno dokumenta na osnovu rešenja Poverenika donetog po žalbi tražioca informacija", navodi se u saopštenju poverenikove kancelarije. Za njega je posebno pitanje da li su ta dokumenta, odnosno podaci, uopšte i klasifikovani kao "strogo poverljivi" u skladu i na način propisan Zakonom o tajnosti podataka, a zabrinut je što je, kako se navodi, stepen klasifikacije "strogo poverljivo" vezan za podatke čije odavanje bi dovelo do "teške štete po interese Republike Srbije".

"Teško je i zamisliti kako bi odavanje podataka o prihodima i imovini bilo kog funkcionera, pa i gradonačelnika, moglo u takvoj, dramatičnoj meri ugroziti nacionalne interese", navodi se u saopštenju Poverenika.

Autor: Tanjug/ foto: Medija centar Beograd

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.