SZO: Epidemija malih boginja u Evropi je tragedija

Izvor: Radio 021, 20.Feb.2018, 21:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Epidemija malih boginja u Evropi je tragedija

U Evropi je zabeležen ogroman porast broja slučajeva malih boginja u 2017. godini, što je kako ocenjuje Svetska zdravstvena organizacija "tragedija", jer su u 2016. zabeležena 5.273 slučaja, što je bilo rekordno nisko.

Ove godine, međutim, broj obolelih je porastao 400 odsto, sa više od 20.000 zabaleženih slučajeva i 35 umrlih.

U 15 zemalja Evrope zabeležene su epidemije, a najviše slučajeva ima u Rumuniji, Italiji i Ukrajini.

Prema rečima stručnjaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << problem leži u tome što su ljudi počeli da izbegavaju vakcinu, uprkos tome što je članak u kojem se tvrdi da MMR vakcina može da dovede do autizma objavljen pre 20 godina i od tada u više navrata demantovan.

Male boginje su ekstremno zarazno oboljenje, koje može imati smrtni ishod, a MMR vakcina to može da spreči, napominju stručnjaci.

"Svaka nova osoba koja se zarazi malim boginjama u Evropi podseća nas da svako nevakcinisano dete i odrasla osoba rizikuju da se zaraze i prošire oboljenje na one koji možda nisu bili u prilici da se vakcinišu", rekla je doktorka Suzana Jakab iz Svetske zdravstvene organizacije.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.