Izvor: Radio 021, 13.Nov.2018, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: Dani prisajedinjenja, a ne Dan Vojvodine

Predsednik Poslaničke grupe Srpska radikalna stranka (SRS) u Skupštini Vojvodine Djuradj Jakšić izjavio je danas da je ta stranka predala inicijativu Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti odluke pokrajinskih vlasti o utvrdjivanju i obeležavanju 25. novembra kao "nekakavog Dana Vojvodine", ocenivši da 25. novembar nema nikakve veze sa Vojvodinom.

Po njegovim rečima, 1918. godine, Vojvodina ne postoji i ne predstavlja nikakvu teritorijalnu odrednicu.

"SRS predlaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << se 24. i 25. novembar proglase za državni praznik pod nazivom Dani prisajedinjenja, koji će se praznovati na prostoru čitave Republike Srbije, a ne samo na prostoru Vojvodine. Značaj istorijskih odluka donetih na Rumskoj i Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu prevazilazi okvire Pokrajine. To su odluke od državnog, nacionalnog značaja", izjavio je Jakšić.

Ta stranka je navela da "Statut Vojvodine ne poznaje nadležnost pokrajinske skupštine da utvrdjuje ove datume, zvog čega je ova odluka neustavna i nezakonita". U SRS-u su naveli da su, još tokom rasprave u Skupštini, izneli primedbe na neustavanost i nezakonitost ove odluke i da očekuju da će se Ustavni sud "rukovoditi Ustavom i zakonima, a ne političkim motivima prilikom donošenja odluke o podnetoj inicijativi".

Skupština Vojvodine je 19. juna usvojila predlog Pokrajinske vlade da se počne sa svečanim obeležavanjem 25. novembra, dana kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvodjanskih oblasti Kraljevini Srbiji.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.