SPS: Skupština Srbije sledeće nedelje o Statutu i zakonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2009, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS: Skupština Srbije sledeće nedelje o Statutu i zakonu

BEOGRAD - Statut Vojvodine i Zakon o prenosu nadležnosti mogli bi se naći u proceduri Skupštine Srbije za nedelju dana i biti usvojeni najkasnije do kraja novembra, izjavila je večeras u Novom Sadu predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović.

"Dobila sam uveravanje da su svi amandmani Socijalističke partije Srbije prošli u Izvršnom veću Vojvodine. Ako danas od Skupštine Vojvodine dobijem Predlog statuta i Predlog zakona o prenosu nadležnosti trebalo bi da prođe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bar nedelju dana da se poslanici Skupštine Srbije upoznaju sa tekstom, a izglasavanje ova dva akta moglo bi uslediti do kraja novembra", rekla je Đukić-Dejanović na konferenciji za novinare.

Statut - "par ekselans političko pitanje"

Đukić-Dejanović je kazala da je moguće prekinuti redovno zasedanje i zakazati sednicu koja će biti posvećena autonomiji Vojvodine.

"Skupština Vojvodine zaseda i usaglašava tekst Statuta sa Zakonom o nadležnostima Vojvodine. Kada oni to završe i upute mi novi predlog Statuta i kada se, sa druge strane, poslanici upoznaju sa Zakonom o nadležnosti Vojvodine, ima mnogo elemenata da prekinem ovu sednicu ako to bude u bliskoj budućnosti", rekla je Đukić -Dejanović.

"Sve zavisi kojom će dinamikom pristizati materijal i koliko je vremena realno potrebno, verovatno bar nedelju dana, poslanicima da se upoznaju sa zakonom da bi to mogla da stavim na dnevni red", dodala je Đukić - Dejanović, ističući da je "tema takva da zavređuje prekidanje redovne sednice".

Ona je ocenila da je pitanje Statuta Vojvodine "par ekselans političko pitanje", zbog čega bi dalje odlaganje njegovog usvajanja u republičkom parlamentu, posebno kada je Socijalistička partija Srbije postigla politički dogovor unutar vladajuće koalicije, samo otvorilo prostor "da se neki bave politikom radi politike, a ne radi građana".

"Zbog toga sam i predložila da prekinemo trenutnu sednicu Skupštine Srbije i stavimo tačku na to političko pitanje", rekla je Đukić-Dejanović.

Dačić: Novi Sad ne može biti glavni grad

Predsednik SPS Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo zato što je izvršno veće Vojvodine prihvatilo amandmane njegove partije na predlog zaključaka o pravno tehničkom usaglašavanju predloga Statuta i Predloga zakona o nadležnostima, o čemu danas raspravlja Skupština Vojvodine.

Dačić je precizirao da SPS smatra da Vojvodina ne može da se definiše u Statutu kao deo srednje Evrope, već samo kao autonomna pokrajina građanki i građana koji u njoj žive i kao neodvojivi deo Republike Srbije.

Takođe, SPS smatra da Vojvodina može da osniva predstavništva u regionima Evrope i u Briselu uz saglasnost Vlade Srbije, rekao je Dačić i dodao da je SPS podneo amandman kojim se precizira da Vojvodina ne može da sklapa međudržavne ugovore, već samo međuregionalne sporazume.

Novi Sad ne može da se definiše kao glavni grad, već glavni administrativni centar Vojvodine.

Prema njegovim rečima, cilj ovih amandmana jeste da se Statut i Predlog zakona o nadležnostima usklade sa Ustavom Srbije, kao i da se izbegne da Vojvodina dobije bilo kakav atribut državnosti.

Dačić je naveo da je oko amandmana SPS postignut visok nivo saglasnosti i sa strankama koje čine Vladu Srbije. On je još rekao da SPS nikada neće dozvoliti da Vojvodina ima sličan status kao u Ustavu SFRJ iz 1974. godine i da nikada neće dozvoliti bilo kakve separatističke tendencije.

Skupština Vojvodine raspravljaće danas o izmenama predloga Statuta Vojvodine i pravno-tehničkom usaglašavanju tog akta sa predlogom Zakona o utvrđivanju nadležnosti Pokrajine.

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izrazio je uverenje da će se s promenama Statuta, neophodnim zbog usvajanja Zakona o nadležnostima Vojvodine u republičkom parlamentu, saglasiti bar dve trećine poslanika pokrajinske skupštine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.