SAD napuštaju Unesko

Izvor: Radio 021, 12.Okt.2017, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD napuštaju Unesko

Sjedinjene Američke Države povlače se iz svetske organizacije za zaštitu istorijske i kulturne baštine, Unesko, zbog neslaganja oko odnosa prema nasleđu koje se nalazi na palestinskim teritorijama.

Stejt department je obavestio generalnu sekretarku Uneska Irinu Bokovu o odluci da se povuče iz te organizacije i uspostavi stalnu posmatračku misiju pri Unesku.

Vašington navodi da "ova odluka nije bila laka, kao i da oslikava američku brigu za stanje u ovoj organizaciji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << potrebu za reformama Uneska i konstantan antiizraelski odnos te organizacije". Dodaje se da SAD želi da ostane uključen u rad u Unesku kao posmatrač i na taj način doprinese važnim pitanjima kojima se Unesko bavi.

"Odluka SAD predstavlja gubitak za porodicu UN i multilateralizam", saopštio je Unesko.

SAD će iz Uneska istupiti 31, decembra.

Autor: RTS

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.