SAD izručile Azru Bašić osumnjičenu za ratne zločine

Izvor: Radio 021, 22.Nov.2016, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD izručile Azru Bašić osumnjičenu za ratne zločine

Sjedinjene Američke Države izručile su danas BiH Azru Bašić osumnjičenu za ratne zločine nad pripadnicima srpske nacionalnosti.

Bašić (57), rođena u Rijeci, izručena je na aerodromu u Sarajevu. Ona se nalazi pod istragom Posebnog odeljenja za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, 1992. godine.

Tereti se da je od aprila do juna 1992. godine, na području opštine Dervente, lično ubila jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << civila i učestvovala u mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti, koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

Osumnjičena je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentaki, u SAD, posle čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti SAD locirana, uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH. S obzirom na to da je za njom raspisana poternica, vlasti SAD su sprovele postupak njene ekstradicije.

U saopštenju Tužilaštva BiH se ističe da to tužilaštvo s partnerskim agencijama i institucijama širom sveta intenzivno radi na pronalasku, izručenju u BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde pokušavaju sakriti u inostranstvu. Taj proces će, poručuju iz Tužilaštva BiH, nastaviti s ciljem borbe da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.