Roditelji osuđeni za smrt bebe koju su hranili heljdinim mlekom

Izvor: Radio 021, 20.Jun.2017, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roditelji osuđeni za smrt bebe koju su hranili heljdinim mlekom

Belgijski sud osudio je dvoje roditelja za smrt njihovog novorođenčeta koje je umrlo od neuhranjenosti i dehidracije.

Par je čvrsto verovao u nekonvencionalan način ishrane i hranili su bebu kao da ima netoleranciju na gluten i laktozu, iako je nije imala.

Sud im je izrekao uslovnu kaznu na šest meseci zatvora jer nisu pružili primerenu negu malom Lukasu koji je umro sa samo sedam meseci. Organi su mu bili smanjeni na polovinu veličine, bez imalo masti okolo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Sudija Mike Butstraen je rekao da je beba preminula zbog toga što joj je sistematski nuđena hrana koja ne odgovara tom uzrastu. Kao posledica neodgovarajuće ishrane, umro je pre tri godine sa nepuna četiri i po kilograma, samo kilogram više nego što je imao na rođenju. Zdrave bebe u početku napreduju u proseku 800 grama svakog meseca.

Ovaj slučaj je izazvao veliku raspravu u Belgiji o upotrebi alternativnih lekova i hrane i odgovornosti roditelja za zdravlje dece. Osuđeni par može da se žali, ali sud je napomenuo da im je izrečena najblaža moguća kazna, imajući u vidu da su već surovo kažnjeni činjenicom da nastavljaju da žive sa saznanjem da su odgovorni za smrt svog deteta.

Par drži prodavnicu zdrave hrane i do krajnosti podržava alternativne načine ishrane, što su primenili i u ishrani svog novorođenčeta.

Iako bebi nije utvrđena netolerancija na laktozu ili gluten, roditelji su posumnjali da je Lukas ima, pa su eksperimentisali sa različitim zamenama, uključujući pirinač, kinou i mleko od heljde. Nisu se posavetovali s lekarom, pokazuje sudska dokumentacija. Umesto toga, slušali su preporuke kupaca u radnji i tražili savete na internetu, preneo je Independent.

Zagovornike veganske ishrane nerviraju ovakve priče i tvrde da veganstvo ne ubija ako se sprovodi na pravi način, već roditeljski nemar. Američka akademija za ishranu slaže se da je dobro isplanirana vegetarijanska ishrana dobra za bebe. Deci i majkama koje doje, a ne uzimaju mlečne proizvode ni jaja savetuju se suplementi vitamina Be12, De, kalcijuma, gvožđa i da obavezno konsultuju stručnjake za ishranu.

Autor: Politika

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.