Izvor: Radio 021, 05.Avg.2019, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republika Srpska tužila Federaciju BiH zbog opstrukcija

Vlada Republike Srpske uputila je Sudu BiH tužbu protiv Federacije BiH zbog duga od raspodele prihoda od indirektnih poreza u vrednosti od 34.5 miliona konvertibilnih maraka.

Tužba je podneta radi naknade štete od 34.5 miliona konvertibilnih maraka i odnosi se na period od jula 2017. godine do decembra 2018. godine, saopštila je Vlada Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da su institucije Republike Srpske dale saglasnost na tužbu koju je pripremilo Pravobranilaštvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << RS.

Dodaju da, zbog neusvajanja novih koeficijenata za raspodelu sredstava, novac koji pripada Republici Srpskoj sliva se na račun Federacije BiH, prenosi RTRS.

Vlada Republike Srpske podseća da je bila spremna i otvorena za saradnju, ali zbog opstrukcija od strane Ministarstva finansija Federacije BiH i izostajanja rešenja, Vlada Srpske s ciljem zaštite budžeta i prava građana Republike Srpske nadokandu štete zatražila je sudskim putem.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik podržao je tužbu Vlade Republike Srpske, ocenjujući da je neprihvatljiva praksa da se nastavlja sa dugovanjem Srpskoj.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu podsetio da je 2010/2011. godine Republika Srpska tužila Federaciju BiH i na Sudu BiH dobila rešenje kojim je Uprava za indirektno oporezivanje BiH dužna da Srpskoj isplati iznos od oko 30 miliona konvertibilnih maraka.

Dodao je da ta presuda do danas nije izvršena i da dug prema Republici Srpskoj nije izmiren, a da su se u međuvremenu "stvorile nove dubioze".

Dodik je naglasio da je to ozbiljan novac za Republiku Srpsku, koji kada se sabere iznosi oko 50 miliona maraka za budžet Republike Srpske, te da je sud jedina formalno pravna preostala instanca, "iako je jasno kako to izgleda u BiH".

"Verovatno ćemo u budućem vremenu tražiti jasnije principe na tom planu, ali isto tako smo bili spremni, kao što smo naglašavali, ako ne dođe do formiranja vlasti, jer mi želimo legalistički da postupimo i otvorimo sve probleme, pa i ovaj oko indirektnih poreza, na primenu Ustava BiH koji potpuno fiskalnu vlast i suverenitet stavlja na nivo entiteta, a ne BiH", naveo je Dodik.

Autor: RTRS, RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.