Izvor: Radio 021, 16.Nov.2018, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reč godine po Oksfordu je "toksično"

Oksfordski rečnik je reč "toksično" (toxic) proglasio za reč 2018. godine.

Organizacija Oksford juniverziti pres (Oxford University Press) prati promene u engleskom jeziku i svake godine bira po jednu reč koja najbolje opisuje raspoloženje tokom te godine.

Njeni leksikografi su naveli da je reč "toksično" prerasla u "opijajući opis svih najpopularnijih tema ove godine". Osim bukvalnog značenja - "otrovno", ljudi su je koristili da opišu veze, politiku i navike.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
Ostali kandidati za reč godine bili su "gas-lighting", što bi se moglo prevesti kao "pravljenje nekoga ludim" i "orbitiranje", odnosno povlačenje iz komunikacije s nekim, ali uz nastavak praćenja izdaleka aktivnosti te osobe na društvenim mrežama, uz povremeno komentarisanje.

Reč 2017. godine je bila "mladotres" (youthquake), čime je priznata moć generacije "milenijalaca" - rođenih početkom 21. veka.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.