Radnik obezbeđenja krao Titove stvari iz Muzeja istorije Jugoslavije

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2017, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnik obezbeđenja krao Titove stvari iz Muzeja istorije Jugoslavije

Radnik obezbeđenja u Muzeju istorije Jugoslavije na Dedinju priznao je da je krao lične stvari Josipa Broza Tita koji su izložene u tom muzeju.

Radnik obezbeđenja muzeja I.M. (37) sklopio je sporazum o priznanju krivice i biće osuđen na godinu dana zatvora, rekla je portparolka tužilaštva Leposava Vujanović.

On je priznao da je krajem prošle godine ukrao stvari koje je nekadašnji doživotni predsednik SFRJ dobijao na poklon. U saopštenju policije se precizira >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da je on bio zadužen baš za čuvanje eksponata izloženih u okviru zbirke "Pokloni i lični predmeti Josipa Broza Tita".

On je, u toku svojih redovnih smena, iz izložbenih vitrina uzimao eksponate, stavljao ih u džep i po završetku smene iznosio iz muzeja. Ukrao je broševe i igle za kravate od plemenitih metala ukrašene dragim kamenjem, kovani novac iz Rimskog perioda, kao i druge lične stvari Josipa Broza i poklone stranih državnika.

Ove predmete, koji predstavljaju kulturno i istorijsko dobro, prodao je u više zlatara u Beogradu za više od dva miliona dinara, navela je policija. Deo ukradenih predmeta policija je pronašla i vratila Muzeju.

Autor: 021, Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

KRAO TITOVE POKLONE I LIČNE STVARI: Uhapšen čuvar Muzeja istorije Jugoslavije zbog krađe eksponata

Izvor: Kurir, 17.Jan.2017

...Uhapšen je radnik obezbeđenja koji je bio zadužen upravo za čuvanje eksponata izloženih u okviru zbirke Pokloni i lični predmeti Josipa Broza Tita..Policija je navela da se sumnja se da je on krađe vršio u više navrata, tokom svojih redovnih smena, tako što je predmetima koje je sam pravio...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.