Radnica iz kamenoloma dobila otkaz

Izvor: Radio 021, 13.Jun.2018, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnica iz kamenoloma dobila otkaz

Dva meseca nakon što je poverenica za rodnu ravnopravnost utvrdila da je Danka Simić u fabrici Ravnaja u Malom Zvorniku diskriminisana zato što joj je suprug bio predsednik sindikata, ona je dobila otkaz.

Od prošle nedelje ona više ne radi u fabrici kamenih agregata u kojoj je decenijama radila kao laborant, da bi kasnije bila premeštena na posao spremačice, a potom i pomoćne radnice.

"Od petka više ne radi, rekli su joj da je tehnološki višak. Više >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << im nije potreban pomoćni radnik, jer tog mesta po novoj sistematizaciji koju su nedavno uradili više nema", kaže za Danas njen suprug, Milenko Simić.

On objašnjava da su joj iz računovodstva najpre rekli da će dobiti otpremninu od 395.000 dinara, međutim, u petak su joj isplatili 293.000 dinara. Danka ima nepunih 56 godina i 36 godina staža. Od penzije je još daleko i, kako kaže, sada ne zna šta će da radi.

Milenko Simić, godinama se u fabrici borio za redovne plate i normalne uslove rada kao predsednik sindikata. On je dobio otkaz u septembru prošle godine. Sud je kasnije presudio u njegovu korist i vratio ga na posao prošle godine. Međutim, ubrzo je opet dobio otkaz.

Danka je sa mesta laboranta na kom je radila od sredine osamdesetih pre nekoliko godina prebačena na mesto čistačice, da bi jesenas završila u kamenolomu da iz njega ručno prebacuje kamenje.

Upravo zbog toga reagovala je i poverenica i početkom aprila iznela mišljenje da je ona bila diskriminisana od strane poslovodstva. Rukovodstvo je tada obavestilo poverenicu da će "postupiti po preporuci i otkloniti diskriminaciju", ali nisu precizirali koje će konkretno mere preduzeti.

Autor: Danas

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.