Radio Srbobran: Oduzimanje prostorija nezakonito

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radio Srbobran: Oduzimanje prostorija nezakonito

NOVI SAD - Radio Srbobran pozvao je danas vlasti te opštine da povuku spornu odluku o oduzimanju poslovnog prostora toj privatnoj radio stanici i ocenio da se radi o političkom pritisku na taj medij.

Radio Srbobran je u saopštenju za javnost odluku skupštine opštine od 16. decembra ove godine nazvao "nezakonitom" i "nedopustivom".

"Ovo doživljavamo kao pritisak na medij koji nije više vlasništvo lokalne samouprave i kao pokušaj stavljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u zavisan položaj od lokalnih moćnika", piše u saopštenju.

Dodaje se da je odlukom Skupštine opštine Srbobran, Radio Sbrobran, koji je ranije bio stanica u opštinskom vlasništvu, postao vlasnik poslovnog prostora koji koristi od 1982. godine.

"Privatizacija je 2007. godine urađena u skladu sa zakonom i imovina Radio Srbobrana nalazila se u Prospektu privatizacije, te je kao takva postala vlasništvo radija", navodi se u saopštenju.

Gajin: Niz neistina

Predsednik Opštine Srbobran Branko Gajin odbacio je juče tvrdnje da opština želi da oduzme poslovni prostor Radija Srbobran i rekao da lokalne vlasti samo žele da zaštite opštinsku imovinu od eventualnih zloupotreba.

Dodao je da je vlasnik Radio Srbobrana Ivica Šmit izneo "niz neistina" u vezi s poslovnim prostorom.

"Prostor je 1991. godine opština ustupila tadašnjem Javnom preduzeću 'Radio Srbobran', a sadašnjom odlukom smo želeli samo da regulišemo njegov pravni status", kazao je Gajin.

Prema njegovim rečima, privatizacija je obavljena za 6 hiljada evra, ali poslovni prostor od 250 kvadratnih metara nije bio predmet privatizacije.

"Jedan takav prostor u opštini trenutno vredi oko 100 hiljada evra", rekao je Gajin.

NUNS i NDNV: Napad na medije

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su kao skandaloznu odluku Skupštine opštine Srbobran kojom se pokušava oduzimanje poslovnih prostorija privatizovanog Radija Srbobran.

Novinarska udruženja su u zajedničkom saopštenju za javnost navela da odluku smatraju "direktnim napadom na medije i medijske slobode", odnosno da odluka "dubinski podriva pravni sistem zemlje i pravnu sigurnost".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.