Izvor: Radio 021, 21.Feb.2019, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psiholozi: Deca treba u školi da uče o mentalnom zdravlju

"Dečak se ubio iz očevog pištolja", "Devojčica se obesila u dvorištu", samo su neki od naslova u novinama koji su uznemirili Srbiju i pokrenuli pitanje mentalnog zdravlja dece u Srbiji.

Ministarstvo omladine i sporta i Centar za edukaciju, istraživanje i razvoj objavili su rezultate istraživanja koje je sprovedeno na 1.000 učenika uzrasta od 15 do 19 godina koje pokazuje da je kod više od 45 odsto dece u Srbiji prisutna briga o svakodnevnim problemima, 12 odsto ima osećaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << potpune bezvrednosti, a sedam odsto je razmišljalo o samoubistvu.

Mentalni poremećaji kod tinejdžera nije samo problem Srbije. Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije na osnovu istraživanja otkrila je da jedno od osmoro dece pati od najmanje jednog mentalnog poremećaja.

Vođena ovim statistikama britanska vlada je odlučila da se u škole uvede novi predmet, koji će đake učiti kako da poboljšaju svoje mentalno zdravlje.

Kao stalni predmet i u našim školama sasvim sigurno bi doneo bi korist deci, kaže psihološkinja Tatjana Subotić.

"Mislim da je to stvar koja treba da bude nacionalni projekat. Zdravlje nacije je nešto o čemu svi treba da vodimo računa, ne samo mi kao profesionalci već svako iz svog domena. Ti problemi moraju da postanu vidljivi i da shvatimo da to sve može da bude deo nas, da vidimo da je tu, da bi mogli da delujemo", objašnjava Subotić.

Da se na rešavanju ovog problema radi potvrđuje i činjenica da je stručni tim Instituta "Dr Laza Lazarević" učestvovao u izradi Nacionalne strategije za mentalno zdravlje, čiji je integralni deo upravo plan za unapređenje mentalnog zdravlja dece, rekla je direktorka Ivana Stašević Karličić. Ona dodaje da je ključna tačka mentalnog zdravlja mladih edukacija.

"Ključna tačka su mladi, jer se koncept prevencije zasniva na prosvećivanju od najranijih životnih perioda. Naše je da mlade ljude naučimo da kada imaju problem znaju kome da se jave i da rešenje postoji", rekla je Stašević Karličić.

Tatjana Subotić objašnjava da, ako se problem ne uoči na vreme i ne reaguje, može doći do tragičnog ishoda.

"Neurološki problemi, od kojih uvek krećemo mogu biti uzrok, psihičke tegobe... Dete je možda naišlo na nerazumevanje u porodici. Neprepoznavanje okoline i roditelja i škole da je dete na neki način povučeno, izmenjeno i da su stvari drugačije, neki su od mogućih okidača", objašnjava Subotić.

Ona dodaje da je promena u ponašanju jedan od osnovnih pokazatelja da se dete bori s nekim problemom.

"Svaki roditelj poznaje svoje dete, na koji način funkcioniše, radi. Problem često ide s nekom promenom u ponašanju, spavanju. Kod adolescenata je teže to uočiti, jer promene raspoloženja mogu da idu s njihovom dobom, tako da je teško razlučiti šta je to što je adolescentno i što može da se toleriše, a šta je konkretan problem", ističe Subotić.

Najbolji pokazatelj je kvantitet tih promena, previše vremena na telefonu, poremećaj ponašanja, popuštanje u školi, sve to treba pratiti i nikako te stvari ne ostavljati po strani, dodaje Subotićeva i naglašava da je jako važno naravno razgovarati sa svojom decom.

Ako vi ili neko koga poznajete, razmišljate o samoubistvu, potražite pomoć i emotivnu podršku tako što ćete pozvati centar za prevenciju "Srce" na besplatan broj 0800/ 300 303.

U Klinici "Dr Laza Lazarević" otvorena je nacionalna SOS linija za prevenciju suicida, a uskoro će biti pokrenut i anoniman on-line chat za sve one koji se bore sa nekim problemom i pomišljaju na samoubistvo. Na telefonski broj 011/7777-000 mogu se javiti oni koji pomišljaju na samoubistvo ili njihova porodica, a s njima će razgovarati psihijatri, psiholozi i socijalni radnici.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.