Propisi koče redukciju pokrajinske vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Mar.2011, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propisi koče "redukciju" pokrajinske vlade

NOVI SAD -

Smanjenje broja članova Vlade AP Vojvodine teško da će biti ostvareno u prvoj polovini ove godine, jer su se "rezu" sličnom onom u Vladi Srbije isprečili aktuelni pokrajinski propisi.

Da bi došlo do "redukcije", kako je proces smanjenja Vlade nazvao pokrajinski premijer Bojan Pajtić, neophodno je promeniti Odluke o Vladi APV, Odluke o pokrajinskoj upravi i Odluke o budžetu APV za 2011. godinu.

Prema proceduri, poslanici Skupštine APV prvo moraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << promeniti te pokrajinske propise, a tek potom održati i sednicu na kojoj bi utvrdili promene u sastavu Pajtićevog kabineta.

I mada iz protokola pokrajinskog parlamenta stižu najave da bi sednica o "redukciji" Vlade mogla biti održana prvih dana aprila, teško je poverovati da će se, upravo zbog navedenih razloga, taj postupak okončati u prvoj polovini godine.

Prema, za sada, nezvaničnim kombinatorikama, smanjenje broja članova pokrajinske vlade ogledalo bi se u spajanju nekih njenih sekretarijata.

Tako bi se u nove sekretarijate spojili sadašnji Sekretarijat za zdravstvo i Sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju, kao i onaj za Zaštitu životne sredine i održivi razvoj sa Sekretarijatom za arhitekturu, urbanizam i graditeljstvo.

U nove sekretarijate bili bi spojeni i Međuregionalna saradnja i Lokalna samouprava i Međuopštinska saradnja, čime bi bila okončana ta redukcija Pajtićevog kabineta.

Partneri u vladajućoj koaliciji načelno su prihvatili dogovor o smanjenju broja resora u pokrajinskoj vladi, osim Lige socijaldemokrata (LSV), koja okleva zbog "terminoloških" razloga.

LSV će, kako objašnjavaju u toj stranci, zbog ranije preuzetih obaveza, sednicu stranačkog Predsedništva o smanjenju broja resora pokrajinske vlade održati tek krajem ove nedelje.

Kad bude okončana pravna procedura, partneri u vladajućoj koaliciji polažu pravi ispit, jer, da bi "redukcija" Pajtićevog kabineta bila uspešna, neka stranačka imena moraju se odreći sadašnjih sekretarskih funkcija.

"Redukcijom" bi Vlada AP Vojvodine trebalo da sa sadašnjih 17 bude smanjena na 12 ili 13 sekretarijata, što će zavisiti od unutar stranačkih interesa najjače partije - Demokratske stranke (DS).

Najveći broj sekretarijata u Vladi AP Vojvodine, njih deset, ima DS-a, čiji je potpredsednik Bojan Pajtić, pokrajinski premijer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Điabao: Inflacija je kao tigar

Izvor: B92, 15.Mar.2011, 11:20

Peking -- Kina je suočena sa teškim balansiranjem između otvaranja novih radnih mesta i smanjenja inflacije, rekao je kineski premijer Ven Điabao...On je negirao da vlada rizikuje izazivanje neke vrste nezadovoljstva sličnom onom koje je potresao pojedine arapske zemlje...Ven je upozorio da reforme...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.