Pronađeni mikrofosili stari dve milijarde godina

Izvor: Radio 021, 02.Dec.2017, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađeni mikrofosili stari dve milijarde godina

Indijski naučnik Nareš Gose pronašao je mikrofosile stare dve milijarde godine.

Fosili prokariota predstavljaju najstariji oblik života na Zemlji. Gose je fosile otkrio u Gvalior basenu u regionu Bundelkand na indijskom potkontinentu. Svoj pronalazak prijavio je i o njemu predao podroban izveštaj na Kongresu geologa Indije.

Termin mirkofosili označava fosile manje od jednog milimetra u prečniku za čije proučavanje je potreban mikroskop.

Gose je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << konvenciji istakao da oblik pronađenih mikrofosila, zajedno sa rasporedom, sugeriše da su pripadali mikroorganizmu.

Prokariote su jednoćelijski organizmi jednostavne građe koji unutar membrane nemaju jedro niti organele, izuzev ribozoma. Prokariotskim organizmima pripadaju arheje (prabakterije) i bakterije.

Prvi put su se pojavile pre tri i po milijarde godina, a njihov evolutivni put u eukariote, odnosno u sve ostale organizme, i dalje je tema oko koje se naučnici spore.

Autor: RTS, Njuzvik

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.