Pronađena olupina broda punog blaga

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2018, 07:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena olupina broda punog blaga

Španski jedrenjak San Hose, koji je potonuo u Karipskom moru nedaleko od obale Kolumbije pre više od 300 godina, pronađen je pre tri godine uz pomoć podvodnog autonomnog vozila kojim je upravljao Okeanografski institut Vuds hol (WHOI), objavljeno je juče po prvi put.

"Nismo o tome govorili iz poštovanja prema kolumbijskoj vladi", izjavio je potpredsednik WHOI za morske objekte i operacije Rob Munier.

Tačna lokacija olupine San Hosea koji se često naziva "svetim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gralom" olupina je dugo smatrana jednom od najvećih pomorskih misterija.

San Hose je, tokom bitke sa britanskim brodovima u vreme Rata za špansko nasleđe, 8. juna 1708. godine, potonuo sa 600 putnika i članova posade, kao i sa zlatom, srebrom i smaragdima. Blago na jedrenjaku se procenjuje na 17 milijardi dolara i predmet je pravnog sporenja nekoliko nacija i privatnih kompanija.

Pre nekoliko nedelja UNESKO je pozvao Kolumbiju da komercijalno ne eksploatiše olupinu, čija je tačna lokacija državna tajna. Za sada to blago leži netaknuto na morskom dnu.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.