
Izvor: 021info.rs, 05.Jan.2021, 19:59
Proizvodnja autohtonih sireva u Zadružnim mlekarama
Kako prenosi portal AgroFin.rs, u Srbiji trenutno nema ni jedne registrovane sirare – specijalizovane za proizvodnju sireva sa geografskim poreklom. Proizvođači mleka u Srbiji, usled liberalizacije tržišta i jake konkurencije, sve češće ne nalaze računicu u proizvodnji. Pojedini stočari odustaju od rada u mlečnom govedarstvu, a drugi, uglavnom manji proizvođači, prelaze na proizvodnju raznih vrsta sireva koja se pokazuje kudikamo isplativije. Profesor dr. Branislav Vlahović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, na osnovu sprovedenog istraživanja, tvrdi da proizvodnja sira od kravljeg mleka u poslednjih šest godina beleži veliki rast u seoskim domaćinstvima. Istraživanja su pokazala da je tokom 2017. godine iz kućne radinosti na tržište plasirano blizu 4500 tona. – Proizvođači se sve više predstavljaju sa sirom koji nosi oznaku prepoznatljivog geografskog porekla – zlatarski, sjenički, pirotski, homoljski, somborski… Time probirljivim kupcima šalju poruku predela zemlje odakle dolaze i po kojoj recepturi je sir spravljen. U psihologiji...