Privrednici traže manje namete

Izvor: Radio 021, 18.Okt.2016, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici traže manje namete

Privrednici traže od Vlade Srbije da smanji poreze i doprinose, kao i parafiskalne namete i da pronađe alternativne izvore finansiranja jer su visoke kamate na bankarske kredite, rečeno je danas u debati privrednika i parlamentarnih stranaka koju je organizovala Mreža za poslovnu podršku (BSN).

Konsultant BSN Dragoljub Rajić kazao je da su "takvi uslovi poslovanja odgovor zašto su male plate, rasprostranjena siva ekonomija i ne otvaraju se nove firme".

"Mađarska, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << gde su porezi niži nego u Srbiji, najavljuje da će još smanjiti te namete", kazao je Rajić.

Vlasnik Galeb grupe iz Šapca, Radoslav Veselinović rekao je da je poslovanje sve teže i da ne postoji komunikacija sa "vladom koja bi trebalo da prepozna firme nosioce razvoja i pomogne im".

"Uložili smo 400 miliona dinara u firmu Zavarivač, ali je privatizacija poništena, plaćamo kamate na kredite po osam odsto iako su u međuvremenu pale na dva do četiri odsto i nemamo podršku kao strane kompanije", kazao je Veselinović. On je dodao da u Srbiji više nema ni industrijskog stručnog kadra, zavarivača i drugih zanatlija jer ih se ne iškoluje dovoljno i odlaze u svet.

Veselinović je naglasio da su mala i srednja preduzeća oštećena i zbog toga što su svojevremeno isporučili robu i platili dažbine javnim preduzećima, a zakon ih je sprečavao da u roku naplate potraživanje od firmi u restrukturiranju i sada se taj dug tretira kao zastareo.

Predstavnik Nacionalne asocijacije za transport i logistiku Slavoljub Jeftić kazao je da je to udruženje tražilo od Vlade Srbije da omogući devizno plaćanje kako banke ne bi zarađivale na transakcijama evra u dinare i obrnuto.

"Po nekoj računici na 10 miliona evra banke zarade po 300.000 evra", kazao je Jeftić.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.