Prisluškuju supruge i poslovne partnere

Izvor: Blic, 05.Jun.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prisluškuju supruge i poslovne partnere

Novi Sad - Uzglavlja bračnih postelja pojedinih Novosađana, umesto fotografije sa venčanja, sve češće krase minijaturne špijunske kamere, navode prodavci prislušne opreme, do koje se lako dolazi i preko oglasnika. A ni pojedini novosadski poslodavci u nameri da kontrolišu zaposlene ili preduhitre konkurenciju ne prezaju od prisluškivanja.



Ako vam supružnik ili poslodavac pokloni sat, osveživač za prostoriju, hemijsku olovku, kalkulator ili novi miš za kompjuter, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << to bi mogao da bude znak da ste prisluškivani.

Sa novim zidnim ukrasom je, naravno, upoznat samo supružnik koji ga je tu postavio ne bi li svog životnog partnera uhvatio "na delu" sa ljubavnikom ili ljubavnicom.

- Ja sam rasturio više brakova nego što ih je ijedan matičar sklopio. Prisluškivanje je staro koliko i sam čovek i postalo je deo normalne svakodnevnice - kaže vlasnik jedne beogradske kompanije koji se već godinama bavi prodajom opreme za prisluškivanje. U ovoj kompaniji potvrđuju da sve više Novosađana žele da kupe prislušnu opremu kako bi potvrdili ili demantovali sumnje u supružnike. Većina Novosađana se ipak, tvrde upućeni, zadovoljava zvučnim zapisom neverstva, te se umesto kamera odlučuju za standardne prisluškivače, koji danas imaju oblik bilo kog predmeta iz svakodnevne upotrebe.

- Mikro kamere su vrlo aktuelne, ali su standardni prisluškivači i dalje najpopularniji među bračnim parovima. Mi ih prodajemo u najraznovrsnijim oblicima, od osveživača prostorije, digitrona, kutije šibica i utikača na produžnom kablu, pa do kompjuterskog miša. Cene su od 120 evra pa naviše, u zavisnosti od modela - kažu zaposleni u ovoj kompaniji.

Njima se krajem prošle nedelje, pričaju, obratio upravo jedan Novosađanin koji je posumnjao da ga mlada supruga vara sa podstanarem. S obzirom na to da nije mogao da ih uhvati in flagranti, odlučio se da iskoristi tehnologiju.

Prisluškivač je bio montiran u klasični stoni časovnik, a supruzi je rekao da ga je dobio na poklon.

- Muževi ubacuju ženama prisluškivače u torbice, nesesere, ušiju ih u porube bundi i zimskih jakni... Žene uglavnom kupuju prisluškivače u obliku digitrona, upaljača ili osveživača koje ubace mužu u auto - kažu prodavci, ističući da je sumnjičavost podjednako rasprostranjena kod oba pola.

Prisluškivanje je sve prisutnije i među novosadskim privatnicima, koji nemaju poverenja u zaposlene, ali je postalo i jedan od nelegalnih načina da se saznaju planovi poslovanja konkurentskih preduzeća.

Novosađanka Svetlana G. i njena koleginica su nedavno dobile otkaz u jednom butiku jer im je vlasnica zamerila što su je ogovarale na radnom mestu. Kada su devojke to porekle, ispostavilo se da je vlasnica između rafova imala sakriven prislušni uređaj koji je beležio sve njihove razgovore.

A industrijska špijunaža se iz velikih svetskih kompanija preselila i među male novosadske firme, gde su za pravu informaciju spremni sve da učine.

- Konkurencija se uglavnom prisluškuje da bi se saznali načini poslovanja, imena kupaca i dobavljača. Među našim klijentima iz Novog Sada ima velikih preduzimača, ali i manjih privatnika koji se bave prodajom - kažu kompaniji, ne želeći da otkrivaju nazive uz reči da je "diskrecija kupcima zagarantovana". Trgovci navode da oni samo prodaju ovakve uređaje, ali da o njenom instaliranju kupci moraju sami da se pobrinu.

- Instalacija je najmanji problem. Po firmama to rade navodne čistačice, majstori za kompjuter ili klimu. Uglavnom su to ljudi čije prisustvo ne izaziva nikakvu sumnju - kažu upućeni, napominjući da je prisluškivanje bez adekvatne dozvole u Srbiji krivično delo. Ipak, u privatnim prostorijama i bračnim posteljama na snazi su očigledno neki drugi zakoni.

Pratili se uzajamno

- Javio mi se sredovečni muškarac koji me je, sumnjajući da mu je supruga neverna, angažovao da je pratim. Kada sam video ženu, setio sam se da me je upravo ona godinu dana ranije angažovala da tom istom čoveku, njenom suprugu, postavim prislušni uređaj u kancelariju. Tvrdila je da je muž vara sa sekretaricom - iskustvo je jednog novosadskog privatnog detektiva.

Kažnjivo i zatvorom

Iako je prodaja poluprofesionalne špijunske opreme očigledno legalna, njena primena u Srbiji je zakonski kažnjiva. Po Krivičnom zakonu Republike Srbije, osoba koja "posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili tonski snimi razgovor ili izjavu koja mu nije namenjena kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine. Kaznom iz stava jedan ovog člana kazniće se lice koje omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom ili izjavom koja je neovlašćeno prisluškivana". U zakonu se takođe navodi da se krivično gonjenje za ova dela preduzima samo po privatnoj tužbi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.