Preminuo bivši holandski premijer Vim Kok

Izvor: Radio 021, 20.Okt.2018, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo bivši holandski premijer Vim Kok

Vim Kok, holandski premijer u periodu od 1994. do 2002. godine, preminuo je u 81. godini nakon što mu je otkazalo srce. Vim Kok je bio na čelu vlade u vreme snažnog privrednog rasta u Holandiji.

Aktuelni holandski premijer Mark Rute rekao je da je Kok bio "čovek za primer, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog svoje duge službe i velikog značaja" za Holandiju. Lider Laburističke partije Lodevik Ašer nazvao ga je "primerom integriteta".

Biće zapamćen kao jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << od osnivača "Polder modela" koji se odnosi na "holandski brend" konsenzusa prema kojem vlada, unije poslodavaca i sindikati zajedno donose odluku o platama. Ta politika je dovela do toga da sindikati pristaju na stezanje kaiša u teškim vremenima sve dok radnici mogu da dele profit kada je stanje bolje.

U narodu je negovao imidž pouzdanog političara, realiste sa obe noge na zemlji. Vim Kok je rođen u radničkoj porodici, otac mu je bio tapetar. Studirao je na prestižnoj Poslovnoj školi Nijenrod. U Donji dom parlamenta je ušao 1986. godine kao šef poslanika Laburističke partije.

Tri godine kasnije postao je ministar finansija u vladi Ruda Lubersa. Na mesto premijera dolazi 1994. godine.

Poziciju premijera sa celom vladom napustio je 2002. godine nakon kritičkog izveštaja o ulozi vlade u slanju holandskih mirovnjaka u Srebrenicu 1995. godine, kada je došlo do masakra. Njegova administracija je bila kritikovana jer je poslala holandske vojnike u zonu opasnosti u kojoj nisu imali odgovarajući mandat i oružje da brane izbeglice koje su tražile njihovu zaštitu.

Bio je oženjen i imao troje dece. Više je voleo društvo svoje supruge Rite, nego političke klike u Hagu, piše AP.

Autor: Tanjug

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Preminuo bivši holandski premijer Vim Kok

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2018

Vim Kok, holandski premijer u periodu od 1994. do 2002. godine, preminuo je u 81. godini nakon što mu je otkazalo srce. Vim Kok je bio na čelu vlade u vreme snažnog privrednog rasta u Holandiji...Aktuelni holandski premijer Mark Rute rekao je da je Kok bio "čovek za primer, ako ni zbog čega drugog,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.