Premijera predstave Anika i njena vremena u petak u SNP-u

Izvor: Radio 021, 17.Okt.2017, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera predstave "Anika i njena vremena" u petak u SNP-u

Dramska predstava "Anika i njena vremena" biće premijerno izvedena u petak, 20. oktobra, na sceni "Pera Dobrinović" Srpskog narodnog pozorišta.

Predstava je rađena u koprodukciji SNP-a i agencije BeoArt, a inspirisana je pripovetkama Ive Andrića.

Autorka teksta i rediteljka je Ana Đorđević, a glavna uloga poverena je mladoj glumici Milici Trifunović. Igraju i Nenad Pećinar (Melentije), Biljana Keskenović, prvakinja somborskog Narodnog pozorišta (Anđa), Dušan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Matejić iz niškog Narodnog pozorišta (Jakša), Milovan Filipović (Lale), Jovana Mišković (Saveta) i Milica Grujičić (Jelica).

Scenograf je Boris Maksimović, kostimografi su Marina Sremac i Senka Ranosavljević, kompozitor Dragan Maksimović, scenski govor Dijana Marojević.

Iz mnoštva likova Andrićevih priča, rediteljka je, pored Anike, žene vanredne lepote koja je odlučila da se "objavi" i "otvori kuću muškarcima", fokus stavila na lokalnog protu i njegovog sina Jakšu, koji kroz ljubavnu vezu sa "ženom otpadnicom" i sam traži izlaz iz obrasca života u koji ga guraju otac i okruženje.

"U provincijalnom društvu svaka različitost, svako odstupanje od norme, uvek se smatralo ozbiljnom pretnjom. Iz tog straha od svakog oblika posebnosti je i nastao 'moral' po kojem je dobro samo ono što je 'normalno', što ne uznemirava", istakla je rediteljka ("Dnevnik", 4. septembra 2017).

"...Krizu u Aniki i njenim vremenima ne izazivaju prirodne katastrofe širokih razmera, razorni ratovi ili egzistencijalna ugroženost stanovništva. Jedna ličnost, samo jedna ličnost i to žena, izaziva kobnu zarazu koja preti da rasturi domove i to dodaje celoj krizi još jednu dimenziju – zavist u odnosu na toliku ličnu moć..." (reč rediteljke)

Početak predstave je u 19:30 časova.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.