Predsednik raspisao referendum da bi sin mogao da ga nasledi

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2016, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik raspisao referendum da bi sin mogao da ga nasledi

U Tadžikistanu je danas održan referendum o promeni Ustava da bi se, između ostalog, omogućilo predsednikovom sinu da sledeći dođe na vlasti.

Predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon (63) na čelu je te bivše sovjetske republike od 1992. godine, a tokom 24 godine vladavine potisnuo je ili slomio sve protivnike, te se očekuje da referendum lako prodje.

Jedna od ustavnih promena koja se razmatra na glasanju predvidja smanjenje starosne granice za predsednika republike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sa 35 na 30 godina što bi omogućilo Rahmonovom sinu, koji sada ima 29 godina, da se kandiduje na sledećim predsedničnim izborima 2020. godine.

Izveštaji pokazuju da je odziv na referendumu bio veliki. Zvaničnici navode da se 88 odsto glasača izasnilo do 18 časova, dva sata pre zatvaranja glasačkih mesta. Referendum je organizovan i održan uz samo površan medjunarodni nadzor. Organizacije za nadzor nikada nisu smatrale izbore u Tadžikistanu slobodnim i pravednim.

Samo nekoliko ljudi u Tadžikistanu se usudjuje da otvoreno govori protiv Rahmona, a takva situacija podstakla je apatiju i ravnodušnost. Od glasača je traženo da na referendumu odobre ukupno 41 amandman, a na glasačkim listićima nisu navedeni detalji o njima.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.