Predsednik Makedonije odbija da potpiše Zakon o jezicima

Izvor: Radio 021, 17.Jan.2018, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Makedonije odbija da potpiše Zakon o jezicima

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov izjavio je večeras da neće potpisati ukaz o proglašenju Zakona o upotrebi jezika, kojim se albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji.

"Umesto da u duhu dijaloga i suživota gradimo multietničko društvo pomoću pravednih i opšteprihvaćenih zakona, mi donosimo nepravedan i represivan zakon kojim se favorizuje samo albanski jezik", rekao je Ivanov u obraćanju javnosti. On je naveo i da je makedonskom Sobranju danas uputio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pismo kojim ga je informisao da neće potpisati ukaz kojim se proglašava Zakon o upotrebi jezika, uz detaljno pravno obrazloženje te odluke, uputivši pritom apel poslanicima da pročitaju njegove zabeleške.

"Zato, imajući u vidu moja sagledavanja neusaglašenosti Zakona o upotrebi jezika s Ustavom, kao i izneta ukazivanja ekspertske i šire javnosti na protivustavnost ovog zakona, na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, doneo sam odluku da ne potpišem ukaz", rekao je Ivanov.

Poslanik najuticajnije opozicione stranke VMRO-DPMNE Ilija Dimovski pozvao je u utorak Ivanova da ne potpiše usvojeni zakon. Prema Dimovskom, "ovaj zakon izaziva strahove u velikom broju makedonskih građana, pošto njegova primena utiče na budućnost građana i jedinstva države". Prema njegovim rečima, pitanje upotrebe albanskog jezika treba racionalno otvoriti i pronaći adekvatno rešenje u Ustavu.

Ukoliko Ivanov ne potpiše zakon u predviđenom roku, poslanici će morati da otvore novu raspravu i ponovo da glasaju.

Uvođenje albanskog jezika kao drugog službenog u Makedoniji predviđeno je tzv. Tiranskom platformom, koju su politički predstavnici Albanaca sačinili u Tirani, uz pomoć predsednika albanske vlade Edija Rame. Upravo je njeno prihvatanje bio uslov da politički lideri Albanaca uđu u vladajuću koaliciju i podrže vladu premijera Zaeva.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Predsednik Makedonije neće da potpiše ZAKON O UPOTREBI ALBANSKOG JEZIKA!

Izvor: RTV Pink, 18.Jan.2018, 12:26

Uvođenje albanskog jezika kao drugog službenog u Makedoniji predviđeno je tzv. "Tiranskom platformom", koju su politički predstavnici Albanaca sačini u Tirani, uz pomoć predsednika albanske vlade Edija Rame.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.