Izvor: Radio 021, 19.Jun.2019, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Fiskalnog saveta: Uvesti nova fiskalna pravila

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da se članovi tog nezavisnog tela nadaju da bi do kraja ove godine u Srbiji mogla da se uvedu nova fiskalna pravila.

On je na sednici Skupštine Srbije, podnoseći izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2018. godinu, rekao da su još pre dve godine dali predloge o novoj fiskalnoj politici i da postoje indicije da bi Ministarstvo finansija htelo da diskutuje o tim predlozima.

Petrović je kazao da su dva glavna stuba >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za ta pravila - da deficit bude veoma nizak, u osnovi izbalansiran i da javni dug bude 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zajedno sa troškovima za restiticiju 50 odsto. On je istakao da su ti ciljevi dostižni.

Petrović je rekao da će i ove godine državni budžet biti izbalansiran ili sa manjim suficitom, a da se javni dug smanjuje u odnosu na ekonomski proizvod zemlje i u odnosu na dohodak zemlje.

"Sada je javni dug 51 odsto BDP-a. Sa ovim malim deficitom koji se predviđa i ove i sledećih godina on će i dalje nastaviti da pada i već za nekoliko godina može da bude između 45 i 50 odsto, a posle toga da ide na ispod 45 odsto", rekao je Petrović.

On je izneo primedbe na koje Fiskalni savet već neko vreme ukazuje Vladi Srbije, poput nepotrebnog odlaganja ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje je Skupština usvojila septembra prošle godine, a po kojima Vlada ima diskreciono pravo da određuje da li će biti rasta penzija i koliko će on iznositi.

Negodovao je što je još na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena 2014. godine, i istakao da je ta odluka kontraproduktivna, da pojedini ključni delovi državnih službi zbog toga trpe i ne mogu da rade efikasno.

Kao drugi problem vezan za zapošljavanje u javnom sketoru naveo je plate, odnosno platne razrede, koji su po njegovim rečima od suštinske važnosti za podizanje kavaliteta usluga u javnom sektoru. Ocenio je da nije dobro što se ponovo odlaže uvođenje platnih razreda.

Zakon kojim se uređuju plate u javnom sektoru usvojen je 2017. godine i poslednji rok kad je trebalo da počne njegova primena bio je januar 2020. godine, ali je, prema informacijama iz Vlade Srbije, taj rok pomeren na juli iduće godine.

Petrović je imao primedbe i na proces pripreme budžeta i njegovu transparentnost, odnosno to što nema temeljne rasprave o tom dokumentu u parlamentu.

On je istakao da je neophodno da se poštuje budžetski kalendar da bi se napravio kvalitetan zakon o budžetu i obezbedila kvalitetna fiskalna politika, te da je potrebno da Vlada već sredinom godine pripremi fiskalnu strategiju, a u novembru Skupštini uputi predlog budžeta.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.