Izvor: Radio 021, 21.Apr.2021, 20:03

Postignut dogovor između frilensera i Vlade Srbije

Vlada Srbije postigla je dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza, potvrdio je predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar.

"Imamo dogovor za koji ne mislim da je rešenje problema, ali za većinu ljudi će biti velika pomoć da mogu da žive i da rade i da ostanu u zemlji", reko je Pogačar za nova.rs.

Vlada je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.

"Priznato će biti 50 odsto normiranih troškova, na koje se ne plaća porez, od ukupnog prihoda, plus neoporeziv iznos 384.000 godišnje, a biće upisan i radni staž za ceo period plaćanja doprinosa", objašnjava Katarina Pavlović iz Udruženja radnika na internetu za Nova.rs.

Dodaje i da će se novi Zakon primenjivati od 1. januara 2022. godine.

Na sastanku je dogovoreno da će se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogućiti upisivanje radnog staža, srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Na sastanku je dogovoreno da će uz Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja. Vlada Srbije poručuje i da su se, imajući u vidu da je preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, stekli uslovi za prestanak protesta frilensera.

Nezadovoljni radnici na internetu, okupili su se ranije danas na platou ispred zgrade parlamenta. Nekoliko njih vezalo je ruke crvenom trakom, na kojoj je pisalo: "Poreska uprava", a ostali su držali transparente "Prvo zakon, onda porez".

Autor: Nova.rs, 021

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.