Izvor: Radio 021, 19.Jan.2019, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porodiljske naknade kasne, a zavise od poslodavaca

Porodilje kojima kasni isplata naknada dok odsustvuju s posla da bi gajile prinovu oglasile su se još uoči Nove godine i već danima podsećaju na svoj problem, ali teško da će bilo šta postići bez svojih poslodavaca.

Apelom javnosti oglasio se i portal "Bebac" jer su porodilje koje primaju platu po starom zakonu o finansijskoj podršci porodicama sa decom ostale bez naknada i objašnjenja zašto su "kažnjene" i to pred praznike, piše Politika.

Zakon o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je stupio na snagu 1. jula, predviđa da žene koje su se porodile nakon tog datuma naknadu dobijaju direktno od države, koja poslodavcu refundira troškove. Onim radnicama koje su bebu dobile pre 1. jula naknade plaća poslodavac i upravo su to majke kojima naknade za porodiljsko bolovanje kasne.

U resornom ministarstvu znaju za ovu nevolju i objašnjavaju da je zakon promenjen upravo zbog nesavesnih poslodavaca, od kojih su neki kasnili sa isplatom porodiljskih naknada i više od pet godina.

Tatjana Macura, narodna poslanica i članica inicijative "Mame su zakon" objašnjava da do kašnjenja naknada za porodilje dolazi zbog toga što poslodavci najčešće čekaju da im država da novac za porodilje. Naime, mnogi od njih su prinuđeni da zaposle nove radnike nakon odlaska zaposlenih žena na trudničko bolovanje i tvrde da nemaju novca za isplatu obe zarade. S obzirom na to da država kasni sa isplatama naknada, kasne i oni sa isplatom plate, objašnjava Macura za Politiku.

Iako je bilo obećano da će se izmene Zakona o finansijskoj podršci naći pred poslanicima u januaru, Tatjana Macura sumnja da će skupštinski saziv o ovom zakonu raspravljati tokom tekućeg meseca. Podseća i da budžetom nisu predviđena sredstva za dodatne izmene ovog zakona, koje su pogodile mnogobrojne kategorije žena - počev od onih koje su zaposlene manje od 18 meseci, preko poljoprivrednica, pa do žena sa visokim primanjima.

Na pitanje zbog čega kasne naknade za porodilje, u Ministarstvu za rad podsećaju da se ženama koje su se porodile pre 1. jula prošle godine, naknada plaća tek kad poslodavac kome država refundira trošak donese dokaz o uplati. Jednostavno rečeno, ako ne podnese dokaz o uplati, refundiranja nema. 

U ministarstvu list Politika saznaje da su za sve korisnice prava na naknadu zarade za vreme porodiljskog odustsva, novac za novembar, bilo da ga žena ostvaruje po novom ili starom zakonu, uplatili na odgovarajuće račune nadležnih opštinskih, odnosno gradskih službi za dečiju zaštitu u periodu od 20. decembra zaključno sa 3. januarom 2019. godine.

"Uvažavajući razloge i činjenice da je mnogo onih koji su spojili praznične i radne dane, apelujemo na nadležne opštinske službe da učine dodatni napor kako bi sredstva što pre stigla korisnicama. Pored toga, da bi se započela isplata porodiljama koje su se porodile u novembru, potrebno je da prethodno nadležne opštinske službe donesu rešenja o utvrđivanju prava na konkretnu naknadu, pa apelujemo da se porodilje što hitnije jave nadležnim opštinskim službama kako bi se ubrzalo donošenje tih rešenja, a ministarstvu omogućilo da otpočne isplatu", kažu u ministarstvu.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.